Strategie

Geld verdienen met Affiliate Marketing – Voor beginners en gevorderden

In dit bericht ga ik je alles vertellen over geld verdienen met affiliatemarketing. Affiliate marketing is een van de makkelijkste vormen van passief inkomen.

Ben je onbekend met affiliate marketing en zoek je tips voor beginners? Die ga je hier vinden.

Ben je al een tijdje bezig en zou je graag een fulltime inkomen willen verdienen met affiliate marketing? Ook voor jou heb ik waardevolle tips waarmee je meer kunt gaan verdienen.

Laten we beginnen 🙂

 • Wat is affiliate marketing?
 • 7 voordelen van affiliatemarketing
 • Beginnen met affiliate marketing – de basis
 • 7 tips om meer geld te verdienen
 • Veel gemaakte fouten en oplossingen
 • Samenvatting

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing kun je geld verdienen doordat je mensen doorverwijst naar een product. Zodra mensen het product kopen verdien jij geld.

Je hoeft niks te verkopen, geen geld te incasseren, geen pakket op de bus te doen. Je hoeft ook geen rekening te sturen. Of klantenservice te verlenen als er klachten zijn. Helemaal niks. Je hoeft alleen maar door te linken, bijvoorbeeld vanaf je eigen WordPress website. Je kunt dus geld verdienen door mensen een tip te geven. Kopen zij het product, dan krijg jij een vergoeding.

Een voorbeeldje kan dit wat verduidelijken:

Stel dat je een website hebt over koken. En je hebt een heerlijk recept gemaakt met de broodbakmachine. Dan kun je een speciaal soort linkje (affiliatelink) plaatsen naar een webwinkel die precies die broodbakmachine verkoopt.

Als iemand dan via jouw website die broodbakmachine koopt, ontvang jij een vergoeding.

Voor heel veel producten bestaat wel een affiliateprogramma waarmee jij geld kunt verdienen. Zo zijn er affiliateprogramma’s voor keukenapparatuur of kinderspeelgoed, maar ook voor kleding, reizen, apparatuur, gadgets, datingcursussen, afvalprogramma’s, drogisterijartikelen, grasmaaiers, noem maar op.

Voordelen van affiliate marketing

Ik vind affiliate marketing geweldig. Je schrijft vandaag een bericht op je website en je verdient er jaren later nog steeds aan. Ook als je je even niet met je website bezighoudt. Een ideale vorm van passief inkomen.

Je verwijst daarbij naar producten die je zelf gebruikt en waar je tevreden over bent. Daarmee help je je bezoekers.

Andere voordelen van affiliate marketing zijn:

 • Je kunt geld verdienen met je website zonder dat je een eigen product hoeft te maken of een dienst hoeft aan te bieden
 • Je hoeft niet te verkopen, tippen is genoeg
 • Alles gaat automatisch, nadat jij de bezoeker hebt doorverwezen hoef je niks meer te doen – geen geld incasseren, pakketten versturen of klantenservice leveren
 • Je kunt meteen beginnen. Je kunt iets verkopen zonder het eerst zelf te hoeven maken of in te kopen. Je plaatst een linkje en kunt meteen beginnen met verdienen
 • Je kunt op een vrijwel “onzichtbare” manier geld verdienen met je website – zonder dat deze bol staat van de advertenties. Je website ziet er dus niet verkoperig uit
 • Je kunt anoniem blijven als je dat wilt

Zit je erover te denken om op den duur misschien wel een eigen product of dienst via je website aan te bieden, dan is affiliate marketing een mooie eerste stap:

 • Door eerst producten van anderen te verkopen kun je er alvast achter komen wat er leeft bij jouw bezoekers. Welke producten wel of niet aanslaan
 • En je kunt alvast wennen aan het idee van verkopen zodat de drempel straks lager is om geld te vragen voor je eigen product

En voorlopig nog even genieten van je vrijheid. Want omdat je geen klantenservice hoeft te leveren en je website 24 uur per dag online staat en het werk voor jou doet, kun je ook geld verdienen terwijl je met andere dingen bezig bent

Beginnen met affiliate marketing

Veel mensen denken dat je enorme aantallen bezoekers nodig hebt om lekker te kunnen verdienen. Maar dat is niet nodig.

Wat je wel nodig hebt is waardevolle informatie op je website waar je lezers echt wat aan hebben, ook zonder de affiliate links.

Begin klein en bouw het rustig aan steeds verder op.

Zo ben ik ooit begonnen en zo doe ik het nog steeds voor nieuwe sites.

Stel jezelf een klein doel. Bijvoorbeeld een tientje per maand. Als je dat kunt verdienen, dan kun je ook 5 tientjes per maand verdienen. Daarna 100. Enzovoort.

Het mooie aan affiliate marketing is dat je zelf niets hoeft te verkopen. Je hoeft alleen maar tips te geven. Als je affiliate marketing op de juiste manier toepast, dan vragen mensen zich zelfs serieus af hoe je geld verdient met je website. Omdat ze je nog nooit iets hebben zien verkopen.

Verwijs naar producten die bij je site passen – dus geen verzekeringen op een blog over vegetarisch koken.

Geef tips over producten waar je zelf tevreden over bent, je kunt dan ook een foto laten zien van het product in gebruik of vertellen over je eigen ervaringen.

De beste plek voor een affiliatelink

Bekijk je 10 populairste berichten. Dit kun je nagaan in de statistieken van je website. Plaats vervolgens relevante affiliatelinks in deze berichten. Deze berichten ontvangen al veel bezoekers, dus met deze stap kun je van de één op de andere dag (meer) geld gaan verdienen met je berichten.

Vervolgens kun je vanaf andere artikelen ook weer verwijzen naar artikelen waar affiliatelinks in staan. Mensen kijken graag rond op je website en op deze manier maak je dat makkelijker voor ze. Bovendien vergroot je zo de kans dat ze gebruik maken van een van de affiliatelinks.

Het kiezen van het juiste affiliateprogramma

De producten die je aanbeveel moeten je bezoeker helpen met het oplossen van een probleem of het bereiken van een doel.

 • Als het probleem van je bezoekers droog haar is, dan zou je kunnen verwijzen naar een product wat helpt tegen droog haar
 • Als het doel van je bezoekers het leren van de Engelse taal is, dan kun je ze tippen over een cursus Engels

Welke producten gebruik je zelf en ben je tevreden over?

Kijk op de site van de verkoper of deze gebruik maakt van een affiliate programma. Dit wordt soms ook wel partnerprogramma genoemd.

Google op de bedrijfsnaam en de woorden affiliateprogramma of partnerprogramma. Gaat het om een specifiek product, kijk dan waar deze te koop is. Haarproducten zijn bijvoorbeeld online te koop bij online drogisterijen – zoek dan op affiliate drogisterij.

Heb je een product gevonden wat je graag zou willen promoten, maar kun je nergens vinden of ze een affiliateprogramma hebbeb? Dan kun je ze ook mailen. In je mail kun je aangeven dat je erg tevreden bent over hun product, dat je een website/nieuwsbrief hebt met mensen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn en of je zou kunnen samenwerken.

Kijk bij andere websites die over dezelfde onderwerpen schrijven. Wat bevelen zij aan? Dit kan jou ook weer inspireren. Misschien kom je producten tegen waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Hou bij het kiezen van een affiliateprogramma altijd het volgende in gedachten:

Jouw artikel moet op zichzelf al waardevol genoeg zijn. Het affiliateproduct is alleen een aanvulling voor nog wat extra resultaat.

Affiliate netwerken

Mijn favoriete netwerken (waarbij ik zelf al jaren actief ben als affiliate) zijn:

Daisycon – Een groot netwerk met veel verschillende aangesloten bedrijven. Goede support en overzichtelijke statistieken.

TradeTracker – Ook hier haal ik af en toe leuke campagnes vandaan.

PayPro – Digitale producten. Dat zijn bijvoorbeeld ebooks, video’s of online cursussen. Kortom: alles wat digitaal geleverd wordt. Deze producten worden vaak eenmalig gemaakt en kunnen vrijwel zonder extra kosten onbeperkt verkocht. De vergoedingen die je krijgt zijn daardoor erg hoog.

Tips om meer te verdienen

Misschien verdien je al wat geld met affiliate marketing. Het is dan erg belangrijk om te weten hoe dat komt.

Dat klinkt misschien een beetje gek. Maar het is erg belangrijk om te weten wat je doet en wat cijfers bij te houden, want als je weet wat werkt, dan kun je daar meer van doen om meer resultaat te krijgen.

Gebruik een extra parameter (subID)

De meeste affiliatenetwerken geven je de mogelijkheid om achter het linkje een extra stukje informatie te plakken. Ook wel subID genoemd.

Stel je verwijst op twee plaatsen op je website naar een product. Bijvoorbeeld in twee verschillende artikelen. Of in je zijbalk of nieuwsbrief. Als je dat aanpast in het linkje dan weet je waar de verkoop vandaan komt. En je weet dan ook op welke plek het linkje het meest oplevert.

Bekijk regelmatig je rapporten

Ongeldige links of gestopte programma’s leveren je niks op.

Daisycon en Tradetracker laten op hun dashboard heel handig zien of er links op jouw site zijn die niet werken. Je kunt deze links dan vervangen zodat je weer geld kunt verdienen als er iemand op klikt.

Check je site

Bekijk regelmatig je meest populaire posts. Bijvoorbeeld elke 3-4 maanden. Loop ze bij langs, kijk of je intussen niet meer/andere affiliate links hebt om erin te plaatsen. En promoot ze nog eens extra via social media of je nieuwsbrief.

Ook kun je vanuit nieuw geschreven artikelen verwijzen naar deze oudere artikelen. Ze zijn populair, dus erg favoriet bij je bezoekers. Hoe meer mensen je ernaar verwijst, hoe groter de kans dat je er nog wat meer mee verdient.

4 manieren om affiliatelinks te plaatsen

Er zijn verschillende manieren om affiliatelinks in je website te verwerken. Hieronder noem ik er vijf. Pas jij ze allemaal al toe?

Review – In een review beschrijf je jouw ervaringe met het product. Je noemt wat positieve kanten en ook wat negatieve (dit is ook beter voor de geloofwaardigheid van je review). Reviews zijn populair. Op de site van de verkoper wordt sowieso altijd een mooi beeld geschetst. Mensen gaan vaak op zoek naar echte ervaringen op andere sites. Door een duidelijke review te schrijven met wat foto’s erbij laat je zien dat jij het product echt getest hebt en zullen mensen jouw review sneller vertrouwen.

Tutorial – Laten zien hoe je iets doet of maakt en welke producten je daarbij gebruikt. Bijvoorbeeld een make up video waarbij je aangeeft welke producten je hebt gebruikt.

Lijst – Een bericht waarin je een opsomming maakt. Bijvoorbeeld 30 leuke activiteiten voor in de kerstvakantie. Dit is op zichzelf al een enorm waardevolle lijst met leuke tips voor ouders. Door affiliatelinks erin te zetten kunnen je lezers makkelijk de bijbehorende producten bestellen.

Vegelijken – Je vergelijkt twee producten, bijvoorbeeld twee typen drones. Je noemt daarbij de kenmerken en de voordelen. Je lezer kan vervolgens zelf beslissen. Je kunt affiliatelinks gebruiken voor beide producten. Dus welke keuze ze ook maken: jij ontvangt altijd commissie 🙂

Veel gemaakte fouten

Bezoekers hebben het vaak meteen door wanneer ze op een reclamezuil terechtkomen in plaats van een waardevolle website.

Het is niet de bedoeling dat je je artikelen overlaadt met affiliatelinks, op die manier jaag je je bezoekers weg. Probeer zoveel mogelijk waarde te leveren door ervoor te zorgen dat je website ook interessant is zonder de affiliatelinks.

Producten promoten die je niet kent, enkel en alleen om geld te verdienen – je lezers hebben dit door. Zorg dat je weet wat je aanprijst, je kunt er dan namelijk details over vertellen die jouw lezers aanspreken. En vertellen wat je eraan gehad hebt. Laat zien hoe je het gebruikt en hoe je er voordeel bij hebt.

Naar producten verwijzen die niks met het onderwerp van je site te maken hebben – Dit schrikt af. Het kan aantrekkelijk zijn als je bijvoorbeeld ziet hoeveel je kunt verdienen op zorgverzekeringen. Maar als je blog gaat over houtbewerken of handlettering, dan is een tekst over een zorgverzekering heel raar. Dit kost je het vertrouwen van je lezers. Verwijs je naar producten die wel bij jouw site passen, dan voelt dat als een extra service

Teveel verschillende producten – Er zijn wel 20 kookboeken te vinden. Probeer ze niet allemal te noemen, maar focus je op 1 of 2. Kies degene die je goed kent, zo kun je eerst kijken hoe goed die verkopen. Daarna kun je een andere toevoegen en vergelijken. Eventueel link je in elk artikel naar het kookboek wat daar het beste bij past. Zo voelt het voor de lezer niet alsof ie uit een enorme lijst moet kiezen. Het resultaat is vaak dat ze niet kiezen en verder gaan kijken.

Pushen – Je hoeft niet te verkopen. Je hoeft alleen het product te noemen en te vertellen waarom jij er tevreden over bent. Als mensen nieuwsgierig zijn klikken ze vanzelf verder. Focus op de inhoud van je artikel. Het doel van je artikel is niet om geld te verdienen maar om de lezer verder te helpen (met informatie of vermaak) – raak niet van het spoor af, dat voelen ze. Vertel over het product alsof je het aan een vriend(in) zou vertellen. Vraag je af of je het op deze manier naar haar zou appen. Is het antwoord nee? Dan ben je te pusherig.

Proppen – Plaats ze niet overal op lege plekken neer (in je header of sidebar). Zorg dat ze echt nut hebben. Een hele goede plek is een speciale tools/aanraders pagina. Je kunt op verschillende plaatsen op je website naar die pagina verwijzen.

Plaats affiliatelinkjes gewoon in de tekst, dan komen ze meer over als tips en minder als opdringerige reclame.

Samenvatting

Affiliate marketing is een van de beste en makkelijkse manieren om geld te verdienen met een eigen website.

Kies producten uit waar je zelf enthousiast over bent en waarvan je zeker weet dat anderen er ook wat aan zullen hebben.

Deel je ervaringen en je successen. Maak je website waardevol voor je bezoekers door te schrijven over zaken waar zij meer over willen lezen.

Door dit stap voor stap op te bouwen en de tips uit het artikel toe te passen werk je aan een stabiele basis en verdient je website passief inkomen, ook op de dagen dat jij andere dingen doet.

Gerelateerde berichten
Strategie

Geld verdienen met Google AdSense

Strategie

Geld verdienen met bloggen in WordPress

Strategie

Online cursus of membership

Nieuwsbrief
Volg het laatste nieuws

Blijf altijd op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

[mc4wp_form id="729"]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *