Bloggen en verdienen

Geld verdienen met bloggen in WordPress

Wil jij ook geld verdienen met bloggen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dit artikel zit bomvol ideeën om geld te verdienen met bloggen.

Veel mensen denken dat er geen droog brood te verdienen valt met bloggen. Maar dat is niet waar. Er zijn veel bloggers die een fulltime inkomen verdienen met online schrijven, ook in Nederland.

Geld verdienen met bloggen werkt heel anders dan een normale baan.

Bij een normale baan werk je (bijvoorbeeld) 40 uur per week. Aan het eind van de maand krijg je netjes uitbetaald. Ook als het je eerste maand is.

Bij bloggen verdien je de eerste maand meestal helemaal niks. De tweede maand soms ook nog niet. De meeste bloggers die vanaf 0 beginnen doen er een paar maanden over om hun eerste euro’s te verdienen.

Dat lijkt niet echt op te schieten. En dat is ook precies de reden waarom veel mensen het al snel weer opgeven en denken dat het niet mogelijk is om hier inkomsten uit te halen.

Het geheim van een winstgevende blog

Van alle bloggers in Nederland is er maar een klein deel wat er echt een fulltime inkomen mee verdient. Hoe kan dat?

Het allerbelangrijkste verschil tussen blogs die weinig en blogs die veel geld verdienen zit hem vaak in hoe waardevol de blog is.

Je bent natuurlijk helemaal vrij in het kiezen waarover je schrijft. Maar als je serieus geld wilt verdienen dan helpt het als je blog een duidelijk focus heeft.

Daarmee bedoel ik dat je stukjes schrijft waar andere mensen echt wat aan hebben. Waar ze wijzer van worden, vrolijk van worden, kortom: een stapje verder mee komen.  Je blog gaat echt goed voor jou werken wanneer je meerdere stukjes tekst schrijft. Liefst allemaal over hetzelfde onderwerp of in dezelfde categorie.

Je creëert zo een online magazine waar waardevolle kennis gedeeld wordt die mensen vooruit helpt. En waar mensen voor terugkomen, omdat ze weten wat ze bij jou kunnen komen halen.

Zodra je een website hebt neergezet waar veel informatie te vinden is heb je een hele sterke basis om geld te verdienen.

Je inkomen opbouwen

Om geld te gaan verdienen met je WordPress website voeg je eerst één manier om geld te verdienen toe.

En daar hoeft het niet bij te blijven. Zodra dat goed loopt kun je prima een tweede of derde manier toevoegen. Je bouwt rustig aan je inkomen steeds verder op. Dit doe je door inkomstenstromen toe te voegen, maar ook door je website uit te breiden met meer artikelen, door op die manier meer waarde te bieden en daarmee steeds meer bezoekers te trekken.

Passief inkomen

En op de momenten dat je stopt werkt je blog gewoon door. En blijven de inkomsten gewoon binnenkomen. Ook als jij die maand weinig of niks aan je blog hebt gedaan.

Dit wordt ook wel passief inkomen genoemd – inkomen waar je op dat moment niks voor hoeft te doen. Uiteraard heb je wel veel werk in de voorbereiding gestoken. Geld verdienen met je WordPress blog is dus niet een kwestie van slapend rijk worden. Maar wel van stap voor stap iets moois opbouwen wat ook zonder jouw hulp kan blijven staan.

Geld verdienen

Genoeg over de theorie. Hoe kun je nou in de praktijk geld verdienen met je blog? Hieronder vind je een lijst van mogelijkheden.

Je hoeft ze niet allemaal toe te passen. Kijk welke manier bij jou past en probeer het eens uit. Je kunt, zoals eerder gezegd, ook prima meerdere inkomstenstromen naast elkaar gebruiken.

Advertentieblok

Veel websites hebben wel ergens vrije ruimte waar een advertentieblok zou kunnen staan. Bijvoorbeeld in je zijbalk of onderaan je artikelen.

Zo’n advertentieblok plaats je eenmalig. Daarna heb je er vrijwel geen omkijken meer naar. Zelf gebruik ik de volgende opties:

Bij Google AdSense krijg je per klik of per weergave betaald. Er worden wisselende advertenties getoond en je hebt daar weinig invloed op. Google bepaalt welke adverteerder het meeste oplevert.

Ezoic werkt precies hetzelfde, maar levert over het algemeen 1,5-2 keer zoveel geld op. Het voordeel van Ezoic is dat ze met een bepaald biedsysteem voor adverteerders werken waardoor de advertenties van Ezoic meer geld opleveren.

Wanneer je op deze manier geld wilt verdienen met bloggen dan zou ik voor Ezoic kiezen. Voorwaarde om te kunnen starten met Ezoic is dat je minimaal 10.000 bezoekers per maand hebt en in het bezit bent van een goedgekeurd AdSense account.

Bij aanmelding word je bij het instellen van Ezoic stap voor stap geholpen door één van hun medewerkers. Dus heb je al AdSense op je website en wil je hier graag meer mee verdienen? Dan kun je je hier aanmelden voor Ezoic.

Of je nu voor Ezoic of in eerste instantie voor AdSense gaat. In beide gevallen is het een kwestie van éénmalig instellen. Zodra het eenmaal draait hoef je vrijwel niks meer te doen. Dit is dus een makkelijke manier om passief inkomen te verdienen met je website.

Affiliate marketing

Affiliate marketing houdt in dat je betaald krijgt voor het aanraden van producten van anderen. Je linkt mensen door naar een andere website.

Wordt er iets via jou verkocht, dan wordt dat automatisch bijgehouden. Jij krijgt een percentage van de winst.

De drie Nederlandse affiliate marketing netwerken waar ik het liefst mee werk zijn:

 1. PayPro (aanrader, hoge verdiensten)
 2. Daisycon
 3. Tradetracker

Daarnaast werk ik graag met het affiliate programma van Bol. Welk product je ook wilt promoten, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is bij Bol te koop.

Meer informatie over geld verdienen met affiliate marketing lees je in het artikel Geld Verdienen Met Affiliate Marketing.

Geld verdienen met affiliate marketing is grotendeels passief. Een heel enkele keer stopt er een campagne. In dat geval kun je die vervangen door een vergelijkbaar aanbod.

Diensten

Je eigen diensten aanbieden via je website. Bijvoorbeeld als:

 • Virtueel assistent
 • Coach
 • Schrijver
 • Schoonheidsspecialist
 • Spreker
 • Etcetera

Deze manier van geld verdienen is niet passief, omdat je je tijd 1 op 1 inruilt tegen geld. Als jij niet werkt dan verdien je ook geen geld.

Gesponsord bericht

Hiervoor spreek je van tevoren met een adverteerder een vast bedrag af. Voor dit bedrag schrijf je een artikel over een product. Soms verwijs je ook naar de website van de adverteerder.

Zorg voor een goed werkend contactformulier op je website zodat adverteerders je kunnen bereiken om een voorstel te doen. Het bedrag wat je kunt vragen bepaal je zelf, afhankelijk van het aantal bezoekers op je website en het onderwerp.

Wil je dit met succes toepassen, zorg er dan voor dat het artikel, ondanks dat het eigenlijk reclame is, toch interessant is voor je bezoekers om te lezen. Als je ervoor kunt zorgen dat jouw gesponsorde bericht toch waarde bevat voor je bezoekers, dan kan het werken met gesponsorde artikelen een mooie aanvulling zijn op je inkomen.

Helaas kun je vaak duidelijk zien dat een bepaald bericht op een blog een gesponsord bericht is. Het voegt dan geen waarde toe en gaat vaak over een onderwerp wat helemaal niet zo past bij de website.

Let er dus bij het plaatsen van zo’n bericht op dat je wel 100% eerlijk kunt zijn. Als dat niet lukt, doe het dan niet. Lezers voelen dat namelijk.

Zelf pas ik deze manier van geld verdienen niet toe, omdat ik zelf wil bepalen wat er op mijn websites komt.

Deze manier van geld verdienen is ook niet passief. Als jij stopt met opdrachten aannemen, stoppen je inkomsten.

Digitaal product maken

Een eigen digitaal product verkopen. Het wordt steeds meer gedaan en het is super makkelijk. Je verpakt je kennis in een ebook, een werkboek, een videocursus of een combinatie daarvan.

Digitale producten die het goed doen zijn producten die een probleem oplossen, of op een andere manier mensen helpen om een doel te bereiken.

Het maken en verkopen van een digitaal product is erg leuk om te doen. Je helpt mensen verder naar een beter leven. Of dat nou gitaarspelen leren is, fit worden of ontspannen.

Voorbeelden van onderwerpen:

 • tekenen
 • klussen in huis
 • maaltijden plannen voor drukke moeders
 • kalligrafie
 • cursus massage
 • leren programmeren
 • cursus photoshop
 • je eigen sieraden maken
 • bouwtekeningen voor zelfgemaakte meubels
 • breien voor je baby
 • opvoedtips
 • instrument leren spelen
 • dagelijkse mindfulness tips
 • kinderboek
 • opruimen van je huis
 • veganistisch eten
 • paleo eten
 • afvallen
 • glutenvrij gaan
 • meditaties

Het mooie van het verkopen van een digitaal product is dat je geen rekening hoeft te houden met productie- en verzendkosten. Een e-book wat je eenmaal gemaakt hebt kun je steeds weer opnieuw verkopen.

Ook zijn digitale producten direct leverbaar. Je kunt ze meteen mailen. Voor een cursus geldt dat je je klant meteen toegang kunt geven tot een afgeschermd gedeelte van je website.

De betaling en de verzending kun je helemaal automatiseren, zodat je er bijna geen omkijken meer naar hebt. Zo kunnen klanten die ’s avonds een e-book bij jou kopen het boek na betaling meteen ontvangen en lezen.

Wil je een eigen e-book of online cursus gaan verkopen, dan kun je de betaling en verzending via PayPro regelen. Ook kun je, als je dat wilt, gebruik maken van hun eigen affiliate netwerk. Je kunt dan veel meer verdienen omdat andere mensen uit het netwerk ook jouw producten gaan verkopen.

Digitale producten van anderen verkopen

Vind je het maken van een digitaal product teveel werk? Dan kun je ook digitale producten van anderen verkopen. Je krijgt dan voor elk via jou verkocht product een vergoeding.

De vergoeding ligt bij digitale producten erg hoog, omdat er weinig kosten op worden gemaakt. Een eenmaal gemaakt product kan steeds opnieuw worden verkocht.

Als je producten van anderen wilt verkopen kun je je aanmelden bij PayPro. Let er daarbij op dat je je aanmeldt als affiliate.

Merchandise

Je kunt een eigen shirts, tassen, mokken of muismatten (laten) ontwerpen en deze op je eigen website verkopen. Dit kun je laten doen bij SpreadShirt (via het affiliateprogramma van Webgains). Je ontvangt dan een vergoeding per verkoop. En daar bovenop maken mensen ook nog eens reclame voor jouw website of bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *