WordPress Plugins

27 handige WordPress plugins voor je website

27 handige WordPress plugins voor je website

WordPress is het populairste CMS van dit moment. Dit heeft het mede te danken aan de maar liefst 54 duizend gratis plugins op WordPress.org. En dan rekenen we plugins die elders te downloaden zijn niet eens mee. Dat is mooi dat er zoveel WordPress plugins te vinden zijn, maar welke plugins heb je nou nodig en welke kun je beter links laten liggen? Daarom hebben wij een lijst opgesteld met 27 handige WordPress plugins voor je website. Je moet ze natuurlijk niet allemaal installeren, want dat komt de snelheid van je WordPress website niet ten goede.

Handige WordPress plugins voor je website

#1 Yoast SEO

Yoast seo is handige wordpress plugins voor je website

We beginnen met een WordPress plugin die absoluut niet mag ontbreken op je website. Hier zijn de meningen over verdeeld, maar wij vinden dat er geen plugin is die kan doen wat Yoast SEO op SEO-gebied doet. De plugin helpt je bij On-Page SEO. Zo geeft het aan of er verbeteringen zijn aan de content op je website, kun je bepalen wat de meta-informatie moet zijn en biedt de plugin nog veel meer bruikbare mogelijkheden. Verder biedt Yoast SEO een XML-sitemap van je WordPress website. Hierdoor kan Google de content beter herkennen, wat weer zal leiden tot een betere positie in de zoekmachine.

Download Yoast SEO plugin voor WordPress

#2 WP Super Cache

wp super cache plugin

WP Super Cache zorgt ervoor dat je WordPress website sneller wordt. De snelheid van een website hangt samen met de gebruikerservaring en dit is een belangrijk factor voor je positie in Google. Er zijn meerdere cache plugins, maar wij hebben voor WP Super Cache gekozen, omdat deze zeer gebruiksvriendelijk is en er geen technische kennis vereist is. Wanneer een bezoeker je website voor het eerste bezoekt, download een cache plugin als het ware je website. Als de bezoeker vervolgens doorklikt of op een later moment opnieuw terugkomt, dan wordt de website vanaf de harde schijf (lokaal) ingeladen.

Download WP Super Cache plugin voor WordPress

#3 Elementor Page Builder

handige wordpress plugins voor je website elementor page builder

Een andere handige WordPress plugin voor je website is Elementor Page Builder. Met deze plugin kun je een pagina eenvoudig naar eigen wens indelen. Je kunt elementen, zoals slideshows, Google Maps, tekstblokken etc. met de editor op de juiste positie slepen. Er zijn meerdere page builder plugins op de markt, maar voor ons is Elementor de laatste jaren er bovenuit gestegen.

Download Elementor Page Builder plugin voor WordPress

#4 Autoptimize

autoptimize

Er valt hierboven al te lezen dat de ranking van je website samenhangt met de snelheid van je website. In dit artikel lees je handige tips om je WordPress website sneller te maken. Zo valt er te lezen dat één van de manieren om de snelheid van je website te verbeteren, is door het minimaliseren van HTTP-verzoeken. Een manier om dit te doen is door CSS en JS bestanden samen te voegen met Autoptimize. Naast het samenvoegen van bestanden biedt Autoptimize ook andere functionaliteiten.

Download Autoptimize plugin voor WordPress

#5 Redirection

redirection wordpress plugin

Het merendeel van alle website verwijderd wel eens een pagina, bericht of een WooCommerce product. Het is belangrijk dat je deze wijziging goed verwerkt. Dit kun je doen met de WordPress plugin Redirection. Met Redirection kun je het oude websiteadress doorverwijzen naar een andere pagina op de website. Door het gebruik van Google Webmasters kun je eenvoudig “dode links” opsporen op je website.

Download Redirection plugin voor WordPress

#6 Site Kit by Google

Site Kit by Google plugin voor wordpress

Site Kit by Google is een andere handige WordPress plugin voor je website. Dit is de officiële plugin van Google en verbind je website met Google diensten zoals Google Analytics, Search Console, Webmaster en PageSpeed Insight. Met Site Kit by Google krijg je alle belangrijke informatie in een overzicht te zien en kun je meteen zien waar je prioriteiten moeten liggen. Het mooie is dat veel WordPress gebruikers een Google Analytics plugin gebruiken, maar door die plugin te vervangen met deze krijg je er veel meer informatie voor terug.

Download Site Kit by Google plugin voor WordPress

#7 HTML Forms

html forms

Bij een “kale” WordPress website heb je niet de mogelijkheid om gebruik te maken van een contactformulier. Vaak wordt dit samen met een theme geïnstalleerd, maar mocht dit niet het geval zijn, dan kun je een contact form plugin installeren. Een plugin waarmee je formulieren, zoals een contactformulier kunt maken, is de plugin HTML Forms. De plugin is geschreven door de ontwikkelaars van MailChimp (zie positie 12) en biedt de mogelijkheid om formuliervelden, zoals input, textarea, checkbox, radio buttons, datum, etc. aan te maken. Deze kun je vervolgens door een shortcode toevoegen aan een blogartikel of een pagina.

Download HTML Forms plugin voor WordPress

#8 Simple Custom CSS

SImple custom css is handige wordpress plugins voor je website

Waarschijnlijk ben je het volgende probleem wel eens tegengekomen: je wilt iets aan je website veranderen, zoals een kleur van een button, een lettertype of je wilt iets verwijderen, maar je kunt nergens vinden waar je dit kunt doen. Dan heb je met Simple Custom CSS de oplossing gevonden. Met deze plugin kun je eenvoudig CSS aanpassingen aan je website aanbrengen. Afhankelijk van welke browser je gebruikt kun je een ID of Class van een object achterhalen. Met de browser Chrome kun je dit doen met de ontwikkelaarstools en met Firefox kun je de extensie Firebug installeren.

Na het installeren van de plugin kun je wijzigingen aanbrengen door naar Weergave > Custom CSS te gaan. Bij veel WordPress themes wordt Simple Custom CSS automatische geïnstalleerd of in ieder geval aanbevolen. Redenen genoeg waarom Simple Custom CSS niet mag ontbreken in de lijst met handige WordPress plugins voor je website.

Download Simple Custom CSS plugin voor WordPress

#9 Admin Columns

admin columns wordpress plugin

Hoewel WordPress steeds geavanceerder wordt, blijft het zijn beperkingen houden. Zo ook voor het tegelijk bewerken van meerdere berichten. Gelukkig heb je daar met Admin Columns geen last van. Met de plugin kun je extra kolommen in het berichtenoverzicht weergeven. Verder heeft Admin Columns ook een betaalde variant en met deze versie heb je de beschikking over meerdere functionaliteiten, zoals het bewerken van meerdere WooCommerce producten tegelijkertijd. Wij kunnen dit zeker aanraden, want op langere termijn bespaart je dit enorm veel tijd.

Download Admin Columns plugin voor WordPress

#10 Related Posts for WordPress

related posts for wordpress

Zoals de naam van de plugin al doet verklappen, kun je met de plugin Related Posts for WordPress onder een blogartikel andere relevante blogartikelen tonen. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Wanneer een bezoeker een interessant artikel op jouw website heeft gelezen en onderaan de pagina andere artikelen vindt, dan is de kans relatief groot dat dit interessant kan zijn voor de bezoeker. Dit verlaagt het bouncepercentage en hiermee maak je zoekmachines erg blij mee. Verder kunnen zoekmachines de links (lees posts) weer opnieuw ontdekken en deze opnieuw of beter indexeren.

Download Related Posts for WordPress plugin voor WordPress

#11 All-in-One WP Migration

All-in-One WP Migration is niet voor iedereen van toepassing, maar voor wie zijn WordPress website wilt verhuizen naar een andere host, is dit te plugin die je hierbij kunt helpen. Je exporteert simpelweg de bestanden van je huidige website en kunt deze op een later moment importeren. Het gaat als volgt: je installeert de plugin en klikt op “exporteren”. Vervolgens verander je de nameservers van de domeinnaam naar dat van de nieuwe host en installeert WordPress. Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je de plugin All-in-One WP Migration opnieuw installeren en in plaats van exporteren kies je deze keer voor importeren.

Download All-in-One WP Migration plugin voor WordPress

#12 Mailchimp

mailchimp voor wordpress

Niet verrassend dat we Mailchimp hebben opgenomen in onze lijst met handige WordPress plugins voor je website. Mailchimp is naar onze mening de beste plugin om bezoekers te laten abonneren op je nieuwsbrief. Je kunt met de plugin ook je nieuwsbrief verspreiden naar alle abonnees. Verder vinden wij het vermelden waard dat Mailchimp compatibel is met andere plugins, zoals WooCommerce, Contact Form 7 en Buddypress.

Download Mailchimp plugin voor WordPress

#13 Advanced Custom Fields

Advanced Custom Fields

Met de plugin Advanced Custom Fields kun je extra velden binnen WordPress toevoegen aan een bericht. Naast velden zoals tekst, nummers en een checkbox, kun je met deze plugin ook velden als afbeeldingen, Google Maps en andere geavanceerde velden toevoegen. Vaak wordt deze plugin aanbevolen tijdens het installeren van een theme. Er zijn soortgelijke plugins beschikbaar, maar wij vinden Advanced Custom Fields het fijnst werken. Voor ons en veel andere gebruikers is de gratis versie voldoende, maar ze hebben ook een PRO-variant, waarmee je over meer functionaliteiten beschikt.

Download Advanced Custom Fields plugin voor WordPress

#14 Relevanssi

relevanssi is handige wordpress plugins voor je website

We gaven hierboven al aan dat op sommige gebieden WordPress redelijk beperkt is. Zo ook de basis zoekfunctie van WordPress. Echter, je kunt bijna alle beperkingen van het CMS omzeilen met een plugin en dat geldt ook zeker voor de zoekfunctie. Relevanssi bouwt een eigen index en zo kunnen de gebruikers veel gerichter zoeken binnen berichten, producten, pagina’s etc.

Download Relevanssi plugin voor WordPress

#15 Broken Link Checker

broken link checker plugin

Broken Link Checker is een WordPress plugin dat niet werkende links of 404 fouten opspoort. De plugin controleer regelmatig alle interne en externe links op je website en weergeeft welke links vervangen moeten worden.

Bijna alle websites zullen zowel externe als interne links op hun website hebben. Vaak zijn het er zoveel dat het niet te doen is om dit allemaal handmatig te controleren en gelukkig hoeft dat niet. Wanneer je een externe link hebt naar een website die uit de lucht is, zal dit een negatief effect hebben op de gebruikerservaring van je bezoekers. Je stuurt je bezoekers naar een website dat niet meer bestaat. Hier wordt de bezoeker niet blij van, maar ook Google en andere zoekmachines zien dit liever niet. Heb je te veel “dode links” op je website, dan kan dit een negatief gevolg hebben voor je positie in de zoekmachine. Verder verlaag je door het verwijderen van “dode links” het aantal HTTP-verzoeken op je website en dit komt de snelheid van je website wel ten goede.

Download Broken Link Checker plugin voor WordPress

#16 Cookie Notice for GDPR

Cookie Notice for GDPR & CCPA voor wordpress

Misschien ben je al bekend met de GDPR/ AVG-wetgeving? Zo niet, dan kun je hier meer lezen over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met de plugin Cookie Notice for GDPR voldoet je website in ieder geval over een cookiemelding. Met Cookie Notice for GDPR kun je zelf de kleur, positie en de melding aanpassen.

Download Cookie Notice for GDPR plugin voor WordPress

#17 Wordfence

Beveilig je website met Wordfence

Wist je dat WordPress het meest gebruikte CMS is en wereldwijd meer dan 25% van de websites draait op WordPress? Het zal je dus niet verbazen dat het daarom ook doelwit is bij veel hackers. Regelmatig WordPress en WordPress themes en plugin updaten helpt al om de kwetsbaarheid van je website te verminderen, maar Wordfence doet hier nog een schepje bovenop.

Hoewel Wordfence de beveiliging van je WordPress website verbeterd, is er geen één beveiligingsplugin 100% waterdicht. Met Wordfence kun je onder andere het aantal inlogpogingen beperken, niet-vertrouwde crawlers blokkeren, monitoren waar je websiteverkeer vandaan komt, verdachten ip-adressen blokkeren en pogingen die gedaan worden met een niet bestaande gebruikersnaam blokkeren. Genoeg redenen om Wordfence te vermelden in dit artikel met handige WordPress plugins voor je website.

Download Wordfence plugin voor WordPress

#18 Media File Renamer

media file renamer plugin

Een titel van een afbeelding op je website is een factor bij de bepaling van je positie in de zoekmachine. Met Media File Renamer kun je de naam van een afbeelding aanpassen naar iets relevants.

Zoekmachines zoals Google worden steeds slimmer, maar helaas kunnen ze nog niet alles begrijpen. Wanneer je een WooCommerce webwinkel hebt en daar een product afbeelding van een rode fiets met de bestandsnaam “dmdm.png” hebt, dan kan Google niet weten dat het om een rode fiets gaat. Gelukkig wordt dit probleem verholpen met de plugin Media File Renamer. Met een gratis versie kun je al verbeteringen toepassen, maar je kunt ook de pro versie aanschaffen om nog meer controle te krijgen.

Download Media File Renamer plugin voor WordPress

#19 Limit Login Attempts Reloaded

limit login attempts reloaded

Limit Login Attempts Reloaded is zeker een vermelding waard in deze lijst met handige WordPress plugins voor je website. Het is de opvolger van de plugin Limit Login Attempts. Zoals we hierboven bij de plugin Wordfence al aangaven, blijft de beveiliging van je website een ontzettend belangrijk onderdeel. Het CMS kent ontzettend veel voordelen, maar helaas is een groot nadeel van WordPress dat het onder hackers een gewillig doelwit is. Het is onmogelijk om je website vrij te maken van kwetsbaarheden, maar gelukkig kun je jouw WordPress website wel op verschillende manieren veiliger maken.

Eén van deze manieren is met de plugin Limit Login Attempts Reloaded. De plugin blokkeert verkeer van een bepaald ip-adres, zodra ervan dit ip-adres meerdere verkeerde inlogpogingen wordt gedaan. De gebruiker van de plugin bepaalt zelf na hoeveel pogingen het ip-adres en voor hoelang het ip-adres wordt geblokkeerd.

Download Limit Login Attempts Reloaded plugin voor WordPress

#20 WPS Hide Login

wps hide login handige plugins voor je website

Een andere WordPress plugin waarmee je de beveiliging van je website kunt verbeteren is WPS Hide Login. Hackers kiezen vaak voor de meest gebruikte gebruikersnaam en de standaard login url. Zo is de meest gebruikte gebruikersnaam “admin” en loggen de meeste mensen in via het webadres domeinnaam.nl/wp-login.php. Vaak verward met domeinnaam.nl/wp-admin, maar dit is de url van het dashboard van je website.

Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen zonder enige technische kennis van zaken te hebben. Na het installeren van de plugin WPS Hide Login ga je naar Instellingen>Algemeen en hier kun je de login locaties aanpassen. Waarom dit zo goed werkt? Hackers runnen scripts om op zoek te gaan naar website met /wp-login.php achter een domeinnaam. Kan het script dit niet vinden? Dan gaat het door naar het volgende doelwit.

Download WPS Hide Login plugin voor WordPress

#21 Post duplicator

post duplicator

We hebben lang moeten nadenken over het opstellen van deze lijst met handige WordPress plugins voor je website, maar een plugin die zeker niet mag ontbreken is Post duplicator. Waar veel WordPress gebruikers last van hebben is dat ze meerdere pagina’s of berichten moeten aanmaken die bijna gelijk aan elkaar zijn. Normaal zou je opnieuw een pagina of bericht moeten aanmaken en deze dan moeten vullen met content.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem te verhelpen en één van de makkelijkste manieren is met behulp van deze plugin. Na het installeren van Post duplicator kun je op een pagina of op het berichtenoverzicht een extra optie vinden genaamd “Duplicate”. Door hierop te klikken wordt er automatisch een kopie van een pagina of bericht aangemaakt. De pagina of bericht ziet er precies hetzelfde uit, alleen wordt er “copy” aan de titel toegevoegd.

Download Post duplicator plugin voor WordPress

#22 Really Simple SSL

Really simple ssl plugin

Iedereen is het waarschijnlijk wel eens tegengekomen tijdens het surfen op het internet: een melding dat de website die je bezoekt niet veilig is. Je kunt nog zo mooie website hebben, maar zodra een bezoeker dit ziet, zal de bezoeker waarschijnlijk zo snel mogelijk naar een andere website gaan. De WordPress plugin Really Simple SSL leidt je aan de hand van verschillende stappen door de aanvraag van een SSL certificaat. Na enkele uren zal je website goedgekeurd worden. Het kan ook voorkomen dat je de aanvraag via je hosting doet en je website beveiligd is, maar na het installeren van een WordPress theme of plugin, je website niet meer beveiligd is. Ook voor dit probleem is Really Simple SSL de oplossing. Really Simple SSL geeft aan waar het probleem veroorzaakt door kan worden en wat je kunt doen om dit te verhelpen.

Download Really Simple SSL plugin voor WordPress

#23 UpdraftPlus

updraftplus voor wordpress

UpdraftPlus is dé WordPress plugin om een backup te maken van je website. Het kan voorkomen dat er iets fouts gaat op je website, bijvoorbeeld na het updaten van een plugin of theme. Wat het scenario ook is, het is altijd handig om een backup van je WordPress website te maken. En met UpdraftPlus kun je instellen dat er automatisch een backup gemaakt moet worden.

Download UpdraftPlus plugin voor WordPress

#24 AMP for WP

amp for wp

De laadtijd van je website is een belangrijke factor bij de positie van je website in de zoekmachines. Heb je een trage website? Dan zullen de bezoekers hier niet blij mee zijn en uiteindelijk Google en andere zoekmachines ook niet. Google Accelerated Mobile Pages, afgekort tot AMP, is een webstandaard dat een pagina veel sneller maakt. Er zijn verschillende plugins die dit kunnen regelen voor je WordPress website, maar wij raden AMP for WP aan.

Is het nog niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen AMP en een normale pagina? Bij het gebruik van AMP for WP en andere AMP plugins verdwijnt het custom design van je website. Het kan zijn dat je dit liever niet wilt hebben, maar dan kun je de plugin nog steeds gebruiken voor bijvoorbeeld blogartikelen. Het ontwerp van een blogpagina is vaak minder van belang en AMP for WP verhoogt de kans op een betere positionering in Google. Je kunt met AMP for WP zelf instellen waarvoor je het wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor berichten, categorieën, pagina’s etc.

Download AMP for WP plugin voor WordPress

#25 WP All Import

wp all import wordpress plugin

In het verleden hebben wij voor veel WordPress websites in eigen beheer de plugin WP All Import gebruikt. Zo hadden wij een bedrijvengids met duizenden kapperszaken in Nederland. Je kunt deze natuurlijk allemaal handmatig toevoegen, maar daar hadden we geen zin in. Gelukkig beschikte we over een CSV-file met alle gegevens over de kapperszaken. Met WP All Import konden we de gegevens eenvoudig importeren op onze website. Daarnaast hebben we momenteel tientallen affiliate websites en importeren we de productfeeds van de adverteerders door middel van WP All Import op onze website. Zo kunnen wij binnen enkele uren duizenden producten aan onze website toevoegen zonder al te veel moeite ervoor te hoeven doen.

Verder werkt de plugin goed in combinatie met Yoast SEO en andere plugins. Ook zijn er add-ons voor verschillende WordPress themes, zoals Jobify, Listify en Listable. Alle add-ons en overige informatie kun je vinden op de website van WP All Import.

Download WP All Import plugin voor WordPress

#26 WPForms

wpforms is handige wordpress plugins voor je website

Op plek vier in de lijst met handige WordPress plugins kwam je ook al HTML Forms tegen, maar we vinden ook dat WPForms een vermelding waard is. Je kunt zelf het beste bepalen welke je het fijnst vindt werken.

Met WPForms kun je bezoekers informatie door een formulieren laten opgeven. Hierbij kun je denken aan een contactformulier of een nieuwsbrief. Bij deze plugin komt er geen regel code bij kijken, want je kunt eenvoudig door een drag en drop-systeem het formulier naar eigen wens aanmaken. Ben je klaar met het maken van een formulier? Dan krijg je een shortcode te zien die je kunt plaatsen op een pagina of blogbericht.

Verder heb je de mogelijkheid om velden van een formulier verplicht of optioneel te maken. Zo is het natuurlijk bij een contactformulier wel handig dat je het e-mailadres van een persoon weet, maar is het telefoonnummer in sommige gevallen optioneel.

Download WPForms plugin voor WordPress

#27 Smush

smush

We sluiten deze lijst met handige WordPress plugins voor je website af met Smush. En voor wie denkt dat daardoor deze plugin het minst belangrijk is, heeft het mis. Eerder in dit artikel gaven we al aan dat veel beheerders van een WordPress website afbeeldingen uploaden zonder het formaat ervan te verkleinen. De meeste stockfoto’s zijn al snel enkele MB’s groot en als je deze upload op een pagina zonder iets te doen, dan komt dit de laadtijd niet ten goede. De website wordt enorm traag, de bezoeker ongeduldig en je website zal uiteindelijk zakken in de zoekmachine. Gelukkig is er de WordPress plugin Smush. De plugin zorgt ervoor dat afbeeldingen op je website zo klein mogelijk worden gemaakt, zonder dat dit ten koste gaat van de resolutie.

Download Smush plugin voor WordPress

We hopen dat er in deze lijst met handige WordPress voor je website een aantal plugins tussen zitten die je kunt gebruiken voor je website. Wil je een eigen webwinkel maken met WordPress? Hier vind je een handleiding hoe je WooCommerce kunt installeren.

Gerelateerde berichten
WordPress Plugins

Welke WordPress plugins heb je nou ECHT nodig?

WordPress Plugins

Welke WordPress plug-ins heb je nodig voor een optimale SEO?

HandleidingenWordPress Plugins

WordPress website verhuizen naar een ander domein of host

Nieuwsbrief
Volg het laatste nieuws

Blijf altijd op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

[mc4wp_form id="729"]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.