|

WooCommerce installeren

WooCommerce voor beginners: WooCommerce installeren

WooCommerce installeren is vrij eenvoudig en hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je dit moet doen. Binnen paar minuten heb je WooCommerce geïnstalleerd en kun je beginnen met het aanbieden van producten in je webwinkel.

Met onderstaande handleiding kun je binnen zeven stappen WooCommerce installeren. We gaan ervan uit dat WordPress al geïnstalleerd is, maar mocht dit niet het geval zijn, dan kun je hier de handleiding vinden om WordPress handmatig te installeren of WordPress te installeren met Installatron.

WooCommerce installeren en instellen in 7 stappen

Zoals we hierboven al aangaven is WooCommerce installeren erg makkelijk. Volg onderstaande stappen voor het installeren van de plugin. Verder lees je aan het einde van dit artikel hoe je onder andere producten, productcategorieën, tags en productafbeeldingen toevoegt.

Stap 1: De plugin WooCommerce installeren

Je installeert de plugin net zoals je bij een andere WordPress plugin zou doen. Ga naar het admin gedeelte van je website en ga vervolgens naar “Plugins” en klik op “Nieuwe plugin”. Rechtsboven zie je een zoekveld, waar je de naam van de plugin “WooCommerce” kunt invullen. Klik vervolgens op enter.

Nu zie je een overzicht met plugins die overeenkomen met je zoekopdracht. Klik op “Nu installeren” bij de WooCommerce. Er zijn veel extensies of gerelateerde plugins, maar de officiële WooCommerce plugin is eenvoudig te herkennen. Nadat je op “Nu installeren” hebt geklikt, duurt het even voordat de knop verandert naar “Activeren”. Klik nogmaals op de knop om WooCommerce te activeren.

Stap 1: WooCommerce installeren

Stap 2: WooCommerce Installatiewizard doorlopen

Na het activeren van WooCommerce kun je de installatiewizard doorlopen. Dit is niet verplicht, maar is wel handig om alvast de belangrijkste gegevens over je webwinkel te vermelden. Wil je toch liever de instellingen op een later moment instellen? Dan kun je op “Nu niet” klikken.

Stap 3: Pagina-stellingen

De eerste stap van de installatiewizard is “Pagina-instellingen”. Je kunt hier vrijwel niets doen. Door op “Doorgaan” te klikken worden vier belangrijk pagina’s (winkel, winkelmand, afrekenen en mijn account) aangemaakt. Je kunt de naam van deze pagina’s op een later moment wijzigen. Je kunt er ook voor kiezen om deze stap over te slaan.

Stap 4: Winkellocatie instellen

Tijdens de volgende stap kun je instellen in welk land je actief bent, in welke valuta de producten in je WooCommerce webwinkel moet worden getoond, welke eenheid moet worden gebruikt om het gewicht aan te geven en als laatst kun je de eenheid aangeven van de afmeting.

Om de gegevens op te slaan klik je op de knop “Doorgaan”. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze stap over te slaan en dan klik je op de knop “Deze stap overslaan”.

Stap 5: Verzending en belasting instellingen

Na het afronden van stap 4, word je doorverwezen naar de pagina waar je instellingen met betrekking tot verzending en belasting kunt opgeven. Zo kun je op deze pagina aangeven of je fysieke producten wilt gaan verkopen en deze verzonden moeten worden. Verder kun je op deze pagina aanvinken dat je btw in rekening brengt en of je de producten inclusief of exclusief btw wilt tonen.

Lever je voornamelijk aan particulieren? Dan is het doorgaans gebruikelijk om de prijzen inclusief btw op je website te tonen.

Net zoals eerdere stappen kun je de ingevulde gegevens opslaan door op “Doorgaan” te klikken en om deze stap over te slaan kun je op “Deze stap overslaan” klikken.

Stap 6: Betaling toevoegen

Tijdens de volgende stap kun je de betalingen regelen. Niet onbelangrijk natuurlijk. Je kunt hier aangeven welke betalingen je wilt ontvangen. Helaas staan niet alle betaalmethodes ertussen. Om betalingen via bijvoorbeeld iDeal te accepteren, moet je na de installatie van WooCommerce het een en ander regelen.

Wanneer je betalingen via PayPal, Stripe, betalingen met cheque, directe bankoverschrijving en rembours wilt ontvangen, kun je dat hier wel alvast instellen.

Heb je alle informatie naar wens ingevuld? Dan je kun je klikken op de knop “Doorgaan”. Je kunt echter de betalingen ook op een later moment invullen en dan klik je op “Deze stap overslaan”.

Stap 7: Voltooi het installatieproces

Je bent klaar met de installatiewizard van WooCommerce. Op deze pagina hoef je verder niets meer te doen en kun je kiezen om terug te gaan naar het WordPress-dashboard of je eerste product toe te voegen.

Screenshot van WordPress geinstalleerd

WooCommerce is geïnstalleerd

Gefeliciteerd! De WooCommerce plugin is geïnstalleerd en je beschikt nu over je eigen webshop. Echter, je bent er nog lang niet en er moet nog veel geregeld worden om je WooCommerce webshop tot een succes te krijgen. Hieronder lichten wij enkele belangrijke mogelijkheden uit.

Productcategorieën en tags

Wanneer je meerdere producten verkoopt in je webwinkel, is het aan te raden om verschillende categorieën en tags te gebruiken.

Heb je bijvoorbeeld een webwinkel met boeken? Dan kun je als categorieën denken aan kinderboeken, kookboeken, thrillers, Nederlandstalig etc. Tags zijn specifieke eigenschappen van een product.

Er zijn twee manieren om een nieuwe categorie in WooCommerce toe te voegen. Wanneer je bent ingelogd ga je naar je dashboard en zie je aan de linkerkant “Producten” staan. Door hier met je muis overheen te gaan krijg je meerdere keuzes en klik je op “Categorieën”. Hier kun je de bestaande categorieën vinden, maar je kunt hier ook een nieuwe categorie toevoegen.

De andere manier is om tijdens het toevoegen van een product een categorie toe te voegen. Wanneer je een product toevoegt zie je aan de rechterkant “Productcategorieën” staan en daaronder biedt het de optie om een nieuwe categorie toe te voegen.

Productcategorieen in WooCommerce

Voeg je eerste product toe

Na het installeren van WooCommerce kun je beginnen met toevoegen van producten. Er zijn twee manieren om een nieuw product in WooCommerce toe te voegen. Bovenaan de website zie je een zwarte menubalk en vind je “Nieuw” staan. Beweeg met je muis hierover en klik vervolgens op “Product”. Een andere manier om een product toe te voegen is door naar het dashboard van je website te gaan, in het linkermenu op “Products” te klikken en vervolgens op “Nieuw toevoegen”.

Je krijgt nu een soortgelijk scherm te zien als op de afbeelding hieronder. Begin met het geven van een titel en een omschrijving van het product. Voor de productomschrijving kun je switchen tussen “Visueel” of “Tekst”. Tekst houdt in dat je ook html code kunt gebruiken.

Productgegevens

Als je naar beneden scrolt kom je bij het gedeelte waar je meer informatie over het product kunt opgegeven. Zo kun je hier de productprijs opgeven (reguliere prijs en actieprijs), maar kun je ook de voorraad van het product, de verzendmethode, gerelateerde producten en veel meer opgeven.

Onder de productgegevens kun je nog een korte beschrijving toevoegen over het product.

Productcategorieën en tags

Je hebt nu de meeste gegevens over het product opgegeven, maar het is overzichtelijk voor de bezoekers om te werken met productcategorieën en tags. We gaven hierboven al aan hoe je deze kunt toevoegen aan je WooCommerce webshop. Aan rechterkant van de pagina kun je bestaande categorieën en tags selecteren of toevoegen.

Productafbeeldingen

Onder de producttags biedt WooCommerce de mogelijkheid aan om één of meerdere afbeeldingen toe te voegen. Bij “Productafbeeldingen” voeg je de hoofdafbeelding van het product toe en de overige productafbeeldingen voeg je toe onder “Productgalerij”.

Klik als laatst op “Publiceren” om je product te tonen in je webwinkel. WooCommerce biedt nog veel meer mogelijkheden, maar met bovenstaande informatie kun je al een mooie en overzichtelijke webshop opzetten.

WooCommerce-producten beheren

Waarschijnlijk heb je meerdere producten te koop in je webshop. Een groot pluspunt van WooCommerce is dat je deze producten eenvoudig kunt beheren. Wij hebben zelf webwinkels met duizenden producten opgezet en dankzij WooCommerce konden wij deze producten gemakkelijk beheren.

Onder het tabblad Product kun je alle producten van je webwinkel vinden. Hier kun je producten toevoegen, bewerken en verwijderen. Het bewerken kun je per product doen, maar het is ook mogelijk om meerdere producten tegelijkertijd aan te passen. Ook kun je hier zien hoeveel voorraad een product nog heeft en kun je producten importeren en exporteren.

WooCommerce instellingen

Als laatst willen we WooCommerce instellingen toelichten. Onder het tabblad WooCommerce kun je klikken op “Instellingen”. Hier kun je alle belangrijke informatie over je webshop vinden en aanpassen. Zo kun je verzendmethodes en betaalmethodes toevoegen, maar ook informatie over de locatie van je webwinkel toevoegen, zoals winkeladres, verkooplocatie(s), verzendlocatie(s), valuta etc. Veel van deze informatie heb je als het goed is al opgegeven tijdens de installatiewizard van WooCommerce.

Zoals we eerder al aangaven, is WooCommerce installeren vrij eenvoudig en we hopen dat het jou is gelukt na het volgen van de zeven stappen uit dit artikel. Verder hopen we dat je met de overige informatie een duidelijk beeld hebt gekregen van de mogelijkheden van WooCommerce.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *