WordPress 5.5 is uit: een overzicht van alle features
WordPress 5.5 is inmiddels uit. Ontwikkelaars van websites en eigenaren kunnen de nieuwe versie nu op hun eigen site installeren. Met meer dan 450 veranderingen en bug fixes is het een grote update te noemen. Wat is er zoal veranderd? Waar moet je rekening mee houden en wat is er handig? Een kort overzicht van de veranderingen in de nieuwste versie.
Lazy loading
Voor lazy loading heb je vanaf nu geen plug-in meer nodig. Het wordt nu standaard ondersteund vanuit WordPress. Onder lazy loading verstaan we dat we afbeeldingen en video’s pas binnenhalen op het moment dat ze op het scherm moeten komen, in plaats van als je de website bezoekt.
Dat biedt voordelen: je website reageert een stuk sneller en je verbruikt minder data bij het ophalen van de site. Vooral de snelheid van de website is een groot pluspunt, want snellere websites hebben vaak meer inkomsten en zetten meer om.
Automatisch thema’s en plug-ins updaten
In WordPress 5.5 kunnen gebruikers ervoor kiezen thema’s en plug-ins automatisch laten updaten. Handig, want verouderde thema’s en plug-ins kunnen soms een bron ellende zijn. Verouderde extensies kunnen bijvoorbeeld zorgen voor lekken en hacks. Doordat WordPress nu automatisch je add-ons kan updaten, voorkom je dit.
Het is ook handig voor websites die niet veel veranderen en die niet zoveel plug-ins gebruiken. Er zijn wel een aantal zaken waarbij automatisch updaten niet handig is. Bijvoorbeeld bij websites die kritieke processen draaien. Bij iedere update heb je immers kans dat de versie toch nog niet compatible blijkt te zijn en dat je website offline gaat. Auto-update staat standaard uit.
WordPress Site Maps
De meeste mensen houden niet eens rekening met site maps, maar WordPress onderstreept nu zelf het belang nog een keer. Site maps zorgen ervoor dat zoekmachines weten welke pagina’s er moeten worden geïndexeerd en geranked. WordPress bouwt nu zelf site maps, waardoor het makkelijker bladeren door de site is. Eigenaren van websites en webshops hoeven nu dus in principe geen plug-ins van derden meer te gebruiken.
Aan de standaard add-on van WordPress kleeft wel een nadeel: er is geen site map voor afbeeldingen. En dat terwijl het juist cruciaal is om aan Google door te geven waar de afbeeldingen moeten worden opgehaald. Misschien iets voor een volgende versie?
Rommel eruit
In de nieuwe versie van WordPress hebben de ontwikkelaars flink de bezem erdoor gehaald. Zo zijn outdated CSS-stijlen verwijderd en kunnen bezoekers met Internet Explorer 6 tot en met 9 geen WordPress sites meer bezoeken. Ook het oude masonry layout wordt verwijderd.
Daarnaast controleert WordPress nu zelf of een plug-in wel nodig is. Als blijkt dat het een plug-in is met kwetsbaarheden, kun je de plug-in mogelijk niet meer updaten. Zo blijft WordPress vrij van ‘rommel’ die je site kwetsbaar of traag kan maken.
Kortom: een hoop nieuwigheden die vooral de snelheid en veiligheid van je website verhogen. Heb jij de nieuwe versie al binnengehaald? En wat zijn jouw ervaringen met de nieuwe versie?