WordPress installeren
WordPress installeren: de handleiding voor beginners
Wil je beginnen met het maken van een eigen WordPress website, maar weet je niet hoe je WordPress moet installeren? Geen probleem, want in deze handleiding leggen wij stap voor stap uit hoe je WordPress kunt installeren. Deze handleiding is ideaal geschikt voor beginners.
Er zijn twee manieren om WordPress te installeren. Je kunt dit handmatig doen via FTP, maar veel hostingproviders bieden ook de mogelijkheid aan om het installeren eenvoudig met Installatron te regelen. Wil je weten wat goede hosting providers zijn? Wij hebben een lijst opgesteld met de beste webhosters voor je WordPress website.
Hieronder zullen wij beide methodes stap voor stap met je doornemen.
Wat heb je nodig?
Tijdens het installeren van WordPress heb je het volgende nodig:
– Een domeinnaam
– Een hostingpakket
– FTP-programma
Manier 1: Handmatig WordPress installeren in 5 stappen
Handmatig WordPress installeren is de eerste methode die we willen uitlichten. Hoewel het iets meer tijd in beslag neemt als het installeren van WordPress met Installatron, is dit nog steeds vrij eenvoudig. In slechts vijf stappen leiden we je door het proces om WordPress op je server te installeren.
Stap 1: De laatste versie van WordPress downloaden
Allereerst moet je de nieuwste versie van WordPress downloaden. Dit kun je doen op de website van WordPress zelf. Aan de rechterkant zie je als het goed is de blauwe knop “Kies voor WordPress”. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar een pagina waar je de nieuwste versie kunt downloaden (zie afbeelding hieronder).
Stap 2: Aanmaken van een MySQL-database
De eerste stap was het eenvoudigst en tijdens deze stap zul je een MySQL-database aanmaken. Het is belangrijk dat WordPress en de database goed worden gekoppeld, zodat gegevens van je website hier kunnen worden opgeslagen. Hierbij kun je denken aan reacties op je website, berichten en andere gegevens op een pagina. De meeste webhosters maken gebruik van het controlepaneel van DirectAdmin of Plesk. Onderstaand voorbeeld is gebaseerd op het proces van DirectAdmin.
Meld je aan bij DirectAdmin
Log als eerste in bij DirectAdmin. Je kunt de inloggegevens vinden in de e-mail die door je webhoster is verstuurd, vaak met als onderwerp “Your account for domeinnaam.nl is now ready for use.”. In deze e-mail vind je ook de FTP-gegevens en andere belangrijke informatie. Nadat je bent ingelogd kun je de domeinnaam selecteren waarvoor je een database wilt aanmaken. Dit moet uiteraard dezelfde domeinnaam zijn als welke je voor je website wilt gebruiken.
MySQL Management
De volgende stap is om in DirectAdmin naar “Your Account” te gaan en vervolgens naar “MySQL Management”. Je krijg een overzicht met alle databases te zien. Deze databases heb je niet nodig, want je zult een nieuwe database gaan aanmaken. Om een nieuwe MySQL-database aan te maken klik je op “Create New Database”. Er wordt gevraagd om een naam voor een database op te geven en vervolgens een gebruikersnaam in te voeren. Zowel de naam van de database als de gebruikersnaam mag je zelf bedenken. Als laatst moet je een wachtwoord opgeven. Wat wij altijd doen is om op “Radom” te klikken. Je hoeft het wachtwoord niet te onthouden, want je zult het niet meer nodig hebben en op deze manier wordt er een sterk wachtwoord voor je gecreëerd.
Aanmaken van de MySQL-database
Als laatst moet je MySQL-database natuurlijk aanmaken. Klik op “Create” wanneer alles naar wens is ingevuld. Je krijgt vervolgens op een bevestigingsscherm te zien dat de database succesvol is aangemaakt. Op deze pagina zie je ook de databasenaam, gebruikersnaam en het wachtwoord. Noteer deze gegevens voor op een later moment.
Stap 3: Instellen van WP-config.php
Dit PHP-bestand wordt gebruikt om WordPress en de aangemaakte database met elkaar te koppelen. Bij de gedownloade bestanden vind je het volgende bestand: wp-config-sample.php. Je moet de naam van het bestanden aanpassen naar “wp-config.php”, dus zonder “sample” in de bestandsnaam. Als het goed is heb je de gegevens tijdens het aanmaken van de MySQL-database genoteerd. Deze gegevens heb je nu nodig, want je moet de gegevens uit “wp-config.php” aanpassen naar je eigen databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord. In “wp-config.php” zie je het volgende staan: database_name_here, username_here en password_here. Na het aanpassen van de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord kun je het bestand opslaan. Nu is het tijd om de WordPress bestanden te uploaden.
Stap 4: WordPress bestanden uploaden via FTP
Tijdens deze stap kun je de WordPress bestanden uploaden via FTP. De FTP-gegevens kun je als het goed is terugvinden in dezelfde e-mail als waar je de inloggegevens voor DirectAdmin kon vinden. Om de bestanden te uploaden gebruiken wij het programma FileZilla.
Snelverbinden
Start het programma FileZilla en login met de gegevens uit de e-mail. Er wordt gevraagd om de FTP server, gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op “Snelverbinden” om in te loggen en in de “root” van je hostingpakket te komen.
Kies de juiste domeinnaam
Tijdens de volgende stap geef je aan op welk domeinnaam de bestanden geüpload moeten worden. Door op een domeinnaam te klikken krijg je een map met de naam “Public_html” of “Httpdocs” te zien. Mocht je deze map niet zien staan, dan bevind je je automatisch in de juiste map.
WordPress bestanden uploaden
Je kunt nu de WordPress bestanden in de map “Public_html” of “Httpdocs” uploaden. Als het goed is heb je de laatste versie van WordPress tijdens de eerste stap op je computer gedownload en deze kun je nu eenvoudig van je computer naar je server verhuizen via FileZilla. Het programma geeft aan dat het bezig is met het verhuizen en hoeveel resterende bestanden er nog geüpload moeten worden.
Stap 5: WordPress installeren
Dit is de laatste stap van het installeren van WordPress. Zijn alle bestanden geüpload naar je hosting? Dan kun je de domeinnaam via de browser bezoeken. Je krijgt vervolgens een installatiescherm te zien, waar je de volgende gegevens moet invullen:
– De naam van de website
– Een gebruikersnaam en wachtwoord (in tweevoud)
– Een e-mailadres
Als laatst kun je de optie “Privacy” aanvinken en op “WordPress installeren” klikken. Privacy houdt in dat je zoekmachines toestemming geeft om jouw website te indexeren.
Manier 2: WordPress installeren met Installatron in 9 stappen
Je kunt daarnaast WordPress installeren met Installatron. Installatron wordt door verschillende webhosters aangeboden en biedt de mogelijkheid om WordPress en vele andere CMS’en te installeren zonder enige technische kennis. Dit is eenvoudiger dan de optie hierboven, maar wordt niet door alle controlepanelen ondersteund. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je WordPress kunt installeren met Installatron.
Stap 1: Inloggen in het controlepaneel van je webhosting
Het eerste wat je moet doen is inloggen in het controlepaneel van je webhosting. In dit voorbeeld maken we gebruik van DirectAdmin. Dit is een controlepaneel dat door veel webhosters wordt gebruikt. De hostingprovider heeft als het goed is een e-mail gestuurd met alle belangrijke gegevens, waaronder de inloggegevens van DirectAdmin. Login bij DirectAdmin met je gebruikersnaam en wachtwoord.
Stap 2: Kies voor “Installatron Applications Installer”
Kies voor de gewenste domeinnaam en ga vervolgens naar “Installatron Application Installer”. Je komt nu op een pagina terecht waar je kunt kiezen tussen verschillende applicaties, waaronder WordPress.
Stap 3: Kies voor WordPress en klik op “install this application”
Klik op het icoontje van WordPress en vervolgens op “Install this application”.
Stap 4: De locatie voor de WordPress installatie kiezen
Tijdens de volgende stap moet je een locatie opgegeven. Standaard wordt de website geïnstalleerd op het hoofddomein. Je kunt kiezen tussen wel of geen www voor het domein en kun je ook kiezen tussen http en https.
Verder kun je de WordPress ook installeren op een subdomein. Door onder pad bijvoorbeeld “nieuws” in te voeren, wordt de website geïnstalleerd op domeinnaam.nl/nieuws. Deze mogelijkheid is optioneel en mocht je dit niet willen, dan kun je dit veld leeglaten.
Stap 5: De versie en taal kiezen
Bij stap vijf van de WordPress installatie kun je een taal en versie selecteren. Wij adviseren altijd om voor de meest recente versie van WordPress te kiezen. Het kan voorkomen dat je niet de nieuwste versie kunt kiezen, omdat de PHP-versie van je server dit niet ondersteunt. Neem in dit geval contact op met je webhoster met de vraag of de website kan worden overgezet naar een server met een hogere PHP-versie.
Hier kun je ook de taal kiezen van het CMS. Je kunt zelf het beste bepalen welke taal je wilt gebruiken en dit kun je na het aanmaken van je WordPress website altijd aanpassen. Dit geldt overigens ook voor de WordPress versie.
Stap 6: Ga akkoord met de algemene voorwaarden
Heb je alles naar wens ingevuld? Dan moet je akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Dit staat automatisch aangevinkt, dus hier hoef je verder niets aan te veranderen.
Stap 7: Kiezen voor automatische updates
Je bent bijna klaar met het installeren van WordPress. Tijdens deze stap kun je aangeven wat je automatisch wilt laten bijwerken. Zo kun je ervoor kiezen om WordPress updates automatisch uit te voeren. Je kunt er ook voor kiezen om eerste een backup te maken, alvorens de website wordt bijgewerkt. Doordat WordPress als de populairste CMS geldt, wordt het vaak op de proef gesteld door hackers. Daardoor is het aan te raden om regelmatig je website bij te werken naar de laatste versie. Dit verlaagd de kans op kwetsbaarheden op je website.
Naast het updates van WordPress zelf, kun je er ook voor kiezen om automatisch updates van WordPress plugins door te voeren. Voor onze WordPress websites maken wij nooit gebruik van deze mogelijkheid. Je kunt namelijk nooit zeker weten of een update van een plugin voor een error zal zorgen. Het is goed om dit zelf te beheren, zodat je later eenvoudig kunt achterhalen waar een probleem door werd veroorzaakt.
Verder kun je ook aanvinken of je wilt dat WordPress themes automatisch bijgewerkt worden. Wegens dezelfde reden als bij het update van plugins maken wij nooit gebruik van deze mogelijkheid.
Als laatst kun je tijdens deze stap aangeven of je automatisch een backup wilt maken. Van deze mogelijkheid maken wij wel gebruik. Mocht je een hostingpakket hebben met een beperkte opslag, dan is het soms af te raden om automatisch een backup te maken.
Stap 8: Een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen
Nu ben je aangekomen bij het aanmaken van een gebruikersnaam en wachtwoord. Je kunt zelf een sterke gebruikersnaam en wachtwoord bedenken of je kunt de inloggegevens laten genereren door WordPress. De meest gebruikte gebruikersnaam is “admin” en dit is dus vaak het eerste waar hackers met een brute-force aanval op testen. Verder vul je hier jouw e-mailadres in als beheerder. Al deze gegevens zijn op een later moment aan te passen.
Een groot pluspunt van WordPress is de mogelijkheid om gebruik te maken van tweefactorauthenticatie. Met de tweefactorauthenticatie kun je alleen toegang krijgen tot het admin gedeelte van je website na het verifiëren via de app van WordPress op je telefoon.
Zelfs al weet iemand anders te achterhalen welke gebruikersnaam en wachtwoord jij gebruikt, dan kan deze persoon geen toegang krijgen tot het dashboard van je website.
Verder kun je kiezen voor een beperkt aantal inlogpogingen. Zo kan iemand met kwaadaardige bedoelingen niet blijven proberen in te loggen vanaf hetzelfde ip-adres.
Stap 9: WordPress installatie afronden
Gefeliciteerd! WordPress installeren is gelukt. Je komt nu op een pagina met gegevens over je website. Zo vind je hier de WordPress versie, de bestandsgrootte, geïnstalleerde datum en andere informatie. Ook kun je direct je website of het admin gedeelte van je website bezoeken. Het dashboard van je website is meestal te bereiken via domeinnaam.nl/wp-admin.
Wij hopen dat je met bovenstaande handleiding je WordPress website hebt kunnen installeren en wensen je veel succes met je website. Wil je een webwinkel beginnen? Lees hier wat WooCommerce is en hoe je WooCommerce kunt installeren.