WordPress theme achterhalen (verschillende methodes)
WordPress theme achterhalen: welke WordPress theme gebruikt die website?
Vaak komen we de vraag tegen: welke WordPress theme gebruikt die website? Maar liefst 25 procent van alle websites die op dit moment online zijn draaien op het cms WordPress. De kans is groot dat je tijdens het surfen op het internet een mooie website tegenkomt die op WordPress draait. De kans is ook groot dat deze website gebruik maakt van een gratis- of premium WordPress theme. Een groot voordeel is dat een WordPress theme achterhalen helemaal niet moeilijk is en hiervoor verschillende manieren beschikbaar zijn.
Zo is het mogelijk om dit te achterhalen via de broncode, maar zijn er ook meerdere website die dit voor je weten te achterhalen. Via deze websites kun je vaak ook de WordPress plugins achterhalen die worden gebruikt op de website.
WordPress theme achterhalen via de broncode
De eerste methode om een WordPress theme te achterhalen van een website is door het thema op te zoeken in de broncode. Ga naar de betreffende website en klik op een willekeurige plek op de website met je rechtermuisknop. Klik vervolgens op “paginabron weergeven” (Google Chrome). Er wordt nu een nieuw tabblad geopend met de broncode van de website. Klik nu op ctrl f (WIndows) of cmd f (Apple) en zoek naar: /themes. Als het goed is krijg je nu een url te zien als /wp-content/themes/(themanaam).
WordPress theme achterhalen via Google Inspect
Een andere manier hoe je een WordPress theme van een website kunt achterhalen is met Google Inspect. Deze functie vind je in de browser Chrome. Binnen slechts enkele stappen kun je de themanaam vinden. Je begint met het bezoeken van de website waarvan je wilt weten welk template er wordt gebruikt. Vervolgens klik je ergens op de website met je rechtermuisknop en klik je op inspecteren. Er wordt nu een paneel aan de onderzijde of zijkant van je scherm getoond en je ziet ergens “Sources” staan. Klik hierop en je ziet nu aan de linkerkant van het scherm een map genaamd “wp-content” staan. Door hier op de klikken krijg je een map te zien met de naam van het thema. In het voorbeeld hieronder is het themes/davenport.
Online tools
Een WordPress theme achterhalen kan ook op een andere manier, namelijk met gebruik van online tools. Hieronder lichten wij enkele websites uit waar je dit kunt doen.
De eerste website is isitWP. We nemen onze eigen website als voorbeeld. Wanneer je de website bezoekt, zie je op de homepagina direct de mogelijkheid om een website url in te vullen en de website te analyseren. Wanneer je naar beneden scrolt, zie je eerst wat informatie over de website en daaronder zie je “WordPress Theme Details” staan. Wij gebruiken onze eigen website als voorbeeld en krijgen het volgende te zien:
This site uses Davenport theme. It does not exist in our database, so it most likely is a custom theme made specifically for Maak van je WordPress website een succes – WPgids.nl.
You can always try to google the name to see if you find this theme available for download.
Een andere website die je hiervoor kunt gebruiken is de website wpthemedetector.com. De website werkt eigenlijk hetzelfde als isitWP. Je vult op de homepagina de url van de website in waarvan je het theme wilt achterhalen en klikt op de knop “Experience the magic of WPTD!”. Je krijgt nu informatie over het gebruikte template te zien. Zo vind je de naam van het thema, de versie, auteur en kun je direct zien waar je het thema kunt aanschaffen. Wanneer je naar beneden scrolt kun je ook zien welke plugins er worden gebruikt. Echter, hier vind je niet alle plugins die wij gebruiken, maar WPthemedetector vond zes plugins en isitWP vond er slechts één. Verder geeft WPthemedetector je de mogelijkheid om de plugins direct te downloaden. Daarom geven wij WPthemedetector de voorkeur boven isitWP voor wanneer je een WordPress theme wilt achterhalen.
Wel WordPress, maar geen themanaam
Het kan ook zo zijn dat een website draait op WordPress, maar de twee websites hierboven niet kunnen achterhalen wat voor thema er wordt gebruikt. Ook wanneer je het thema probeert te achterhalen op een andere manier kun je de naam niet vinden. Het kan zijn dat de betreffende website een op maat gemaakt template gebruikt of dat de themanaam onherkenbaar is gemaakt.
Themeforest
Het merendeel van alle betaalde WordPress themes kun je terugvinden op Themeforest. Dus wanneer je de naam van een template hebt kunnen achterhalen, kun je deze vervolgens zoeken of de website van Themeforest. Je kunt natuurlijk ook de naam van de template met “WordPress theme” in Google intypen. Vaak zie je dan direct waar het thema wordt aangeboden.
Welke WordPress plugins gebruikt deze website?
We gaven in dit artikel al aan dat je op de websites isitWP en WPthemedetector naast het template ook de plugins die een website gebruikt kunt achterhalen. Een andere website waar je dit kunt achterhalen is Whatwpthemeisthat.com. Wij hebben opnieuw onze eigen website getest en de website vond vijf verschillende plugins die we gebruiken op WPgids.nl. Je kunt hier overigens ook een WordPress theme van een website achterhalen.
Samengevat kon isitWP slechts één plugin terugvinden, Whatwpthemeisthat kon er vijf opsporen en WPthemedetector kon er zes achterhalen. Let er dus wel op dat je niet alle plugins kunt achterhalen, want voor WPgids.nl gebruiken wij twaalf verschillende plugins.
Waarom worden niet alle plugins getoond?
Helaas kunnen de betreffende websites niet alle plugins vinden. Dit komt doordat de bovenstaande websites scannen van de ingevulde URL. Sommige plugins zijn verborgen in de broncode van de pagina en kunnen daardoor niet achterhaald worden door de scanners.
Conclusie
Je hebt hierboven kunnen lezen dat een WordPress theme achterhalen op basis van verschillende manieren kan worden gedaan en dit vrij eenvoudig is. Daarnaast kun je ook sommige plugins van een WordPress website achterhalen.
Een andere handige website die we willen uitlichten is Themetix.com. Je kunt hier niet een WordPress theme achterhalen, maar kunt wel voorbeelden vinden van websites die een bepaald template gebruiken. Zo heeft het meer dan 4000 websites kunnen vinden die het bekende thema Flatsome gebruikten.