wordpress website snelheid verbeteren

WordPress website snelheid verbeteren

WordPress website snelheid verbeteren

Een belangrijk factor voor je positie in Google is de snelheid van je WordPress website. Niet alleen de snelheid kan er voor zorgen dat je zult stijgen of dalen in de zoekmachine, maar een trage website zorgt ook voor een hoger bouncepercentage en dat zal ook een negatief effect hebben voor je Google ranking. Zo kan een van de oorzaken van een trage website zijn dat je teveel plugins hebt geïnstalleerd, maar daarnaast zijn er nog veel meer oorzaken. Met onderstaande tips kun je jouw WordPress website snelheid verbeteren.

Waarom is een snelle (WordPress) website belangrijk?

Een snelle website verhoogd de gebruikerservaring in een positieve zin. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een groot gedeelte van bezoekers de website direct verlaten als de pagina er langer dan drie seconden over doet om te laden. Hierdoor gaat je bouncepercentage omhoog en dat zal uiteindelijk worden bestraft door de zoekmachines. Daarbij komt kijken dat de lat van bezoekers steeds hoger komt te liggen. Tegenwoordig verwacht ongeveer de helft van alle internetgebruikers dat een website een laadtijd heeft van drie seconden of minder.

Snelheid van je WordPress website testen

Er zijn verschillende website waar je de snelheid van je WordPress website kunt testen. Is de laadtijd van je website onder de twee seconden? Dan behoort het verbeteren van de snelheid niet tot de belangrijkste prioriteiten. Is de website langzamer dan twee seconden? Dan kun je op de onderstaande websites vinden waardoor de website zo traag is en welke acties je moet ondernemen om je website snelheid te verbeteren.

Website snelheid meten met Pingdom tool

– Bezoek de website tools.pingdom.com
– Vul de domeinnaam van je website in
– Klik op “Setting” en kies de dichtstbijzijnde locatie (momenteel Amsterdam, the Netherlands)
– Klik op “Test now”

Wordpress website snelheid testen met pingdom

Website snelheid meten met PageSpeed Insights van Google

– Bezoek de website PageSpeed Insights
– Vul jouw domeinnaam in
– Klik op “Analyseren”
– Switch tussen “Mobiel” en “Desktop”

Website snelheid meten met GTmetrix

– Bezoek de website GTmetrix
– Vul jouw domeinnaam in
– Klik op “Test your website”

Het kan enige tijd duren, maar GTmetrix toont wel veel bruikbare informatie.

Wordpress website snelheid testen met gtmetrix

Waarom is mijn WordPress website traag?

Er zijn verschillende manieren om je WordPress website snelheid te verbeteren, maar er zijn ook verschillende oorzaken van een trage website. Hieronder geven twaalf tips om de snelheid te verbeteren en wordt het ook direct duidelijk waarom je last hebt van een trage website. Zo zijn veel voorkomende oorzaken: teveel geïnstalleerde plugins, de afbeeldingsgrootte en teveel redirects op de website.

Maak een backup van je website

Voordat je begint met het verbeteren van de snelheid van je WordPress website, is het belangrijk dat je eerst een backup maakt. Mocht er iets fout gaan, dan kun je de website eenvoudig terugzetten.

Drie handige WordPress plugins voor het maken van een backup zijn BackWPUp, BackupBuddy en UpdraftPlus.

Tip 1: Kijk naar de snelheid van je hosting

Voordat je aan de slag gaat met het optimaliseren van je website is het belangrijk om te kijken naar de snelheid van je server. Op deze pagina vind je een overzicht met betrouwbare WordPress hosting providers.

Tip 2: Verwijder overbodige plugins

De tweede tip waarmee je jouw WordPress website snelheid kunt verbeteren is door het deactiveren en verwijderen van overbodige plugins. Wanneer je een WordPress plugin installeert, voeg je eigenlijk een hoeveelheid code toe aan je website. Bij sommige plugins is dit meer dan bij andere en soms worden er uitgebreide scripts toegevoegd. Belangrijk is daarom om te kijken of je alleen plugins gebruikt die noodzakelijk zijn.

Tip 3: Je database optimaliseren

Wat zeker geen overbodige plugin is, is WP Optimize. Met WP Optimize kun je jouw database opschonen en de snelheid van je WordPress website verbeteren. Het installeren en gebruik van de plugin is vrij eenvoudig en spreekt voor zich.

Tip 4: Een caching plugin installeren

Een andere tips is het gebruik van een caching plugin om je WordPress website sneller te maken. Zo’n plugin maakt gebruik van browsercaching. De eerste keer dat iemand je website bezoekt, wordt de website als het ware gedownload. Wanneer de bezoeker vervolgens naar een andere pagina doorklikt of je website op een later moment bezoekt, dan wordt de website vanaf de harde schijf (lokaal) ingeladen. Enkele aan te raden caching plugins zijn WP Rocket, W3 Total Cache, WP Super Cache en WP Fastest Cache.

Wordpress website snelheid verbeteren met WP rocket

Tip 5: JavaScript verplaatsen naar de footer

Een JavaScript-bestand bevat code die betrekking heeft op de functionaliteit van je WordPress website en een CSS-bestand bevat code die de opmaak van de website bepaalt. Het is belangrijk dat de CSS eerder wordt geladen dan de JavaScript-bestanden, zodat de website er sneller goed uitziet. Met de WordPress plugin ‘Scripts To Footer’ kun je alle JavaScript-bestanden als laatst laten inladen.

Belangrijk om te weten is dat dit vaak problemen met zich meebrengt. Test de website daarom achteraf goed en zet eventueel de backup terug. Enige kennis van JavaScript is bij deze tip wel vereist.

Tip 6: HTTP-verzoeken minimaliseren

Het grootste gedeelte van de laadtijd gaat op aan het downloaden van elementen van een pagina. Hierbij kun je denken aan afbeeldingen, scripts en stylesheets. Voor elk element op een pagina wordt een HTTP-verzoek gedaan en daarom geldt des te meer elementen, des te meer HTTP-verzoeken. Het minimaliseren van je HTTP-verzoeken komt de snelheid van je WordPress website ten goede.

Tip 7: Afbeeldingen verkleinen

Een andere tip om je WordPress website sneller te maken is door afbeeldingen zo klein mogelijk te maken. Zelf doen wij dit via de website Fotoverkleinen.nl. Veel gebruikers van WordPress uploaden de afbeeldingen in het originele formaat en weergeven de afbeeldingen vervolgens in een veel kleiner formaat op de website. Stockfoto’s zijn al gauw enkele MB’s groot en dit kan voor een trage website zorgen.

Tip 8: Comment pagination

Dit houdt in dat je subpagina’s aanmaakt voor alle reacties. Dit is voor het merendeel van alle websites nog niet zo belangrijk, omdat het aantal reacties per artikel vaak redelijk laag ligt, maar mocht je echter een website hebben met tientallen of honderden reacties per blogbericht, dan zorg je er met comment pagination voor dat niet alle reacties in één keer worden geladen. Kies er bijvoorbeeld voor om per keer maximaal 25 reacties te laden.

Tip 9: Scripts combineren

We gaven het al bij tip acht aan dat het ontzettend belangrijk is om je HTTP-verzoeken te minimaliseren. Een goede manier omdat te doen is door scripts te combineren. Door het combineren van verschillende scripts met elkaar, zul je jouw WordPress website snelheid verbeteren.

Drie handige plugins die hierbij kunnen helpen zij Combine JS, Combine CSS en AssetsMinify.

Tip 10: Maak gebruik van Broken Link Checker

Een andere handige plugin om te gebruiken is Broken Link Checker. Met Broken Link Checker vind je ‘broken links’ op je website. Als het goed is heb je op je website veel externe links. Misschien link je naar websites die momenteel niet meer online zijn. Zoekmachines zijn er niet blij mee dat je je bezoekers doorstuurt naar een niet bestaande website. Dit komt de gebruikerservaring namelijk niet ten goede. Verder kun je met deze plugin ook ‘broken links’ op je eigen website opsporen. Door het verminderen van redirects verlaag je ook direct het aantal HTTP-verzoeken op je website.

Tip 11: Kies voor een betrouwbare WordPress thema

Achterhalen wat de oorzaak is van een trage WordPress website kan een hele opgaven zijn. Er zijn namelijk zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen veel oorzaken en misschien zoek je wel in de verkeerde hoek. Het kan namelijk zijn dat het WordPress thema dat je gebruikt verouderd is of verkeerd gecodeerd is en een negatief effect heeft op de snelheid van je website. Mocht dit het geval zijn, dan kun je simpelweg een nieuw (responsive) WordPress thema installeren.

Tip 12: Pingbacks en trackbacks uitzetten

Een pingback is een bericht die je binnenkrijgt zodra een andere website een link heeft geplaatst naar jouw bericht en met een trackback wil een auteur van een andere website jou op de hoogte brengen van een link die naar jouw website is geplaatst.

Dit kan op zich handig zijn, maar dit kost voor je server extra werk om bij te houden. Daarbij komt kijken dat je dit ook met een externe tool kunt achterhalen. Je kunt dit uitschakelen door naar ‘Instellingen’ > ‘Reacties’ > ‘Standaard berichtinstellingen’ te gaan.

Conclusie: WordPress website snelheid verbeteren

Zoals hierboven te lezen valt, zijn er veel oorzaken waarom een WordPress website traag kan zijn. Gelukkig zijn er ook veel manieren waarmee je jouw WordPress website sneller kunt maken. We hebben drie voorbeelden van websites gegevens waarmee je de snelheid van je (WordPress) website kunt testen. Deze websites verschaffen enorm veel informatie, zoals de HTTP-verzoeken die het meeste laadtijd in beslag nemen. Voor webpagina’s die onder de twee seconden laadt, geldt dat het versnellen van je website geen hoge prioriteit heeft. Toch zou het helemaal mooi zijn als je je website onder de seconden kunt krijgen. Verder gaven we aan waarom een trage website een probleem was. Naast dat het slecht is voor je Google ranking, is het ook slecht voor de gebruikerservaring van je bezoekers. Al met al hopen we dat je met bovenstaande twaalf tips je WordPress website sneller hebt kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *