WordPress website verhuizen naar een ander domein of host
WordPress website verhuizen naar een ander domein of host
Wil je een WordPress website verhuizen naar een ander domein of een ander hostingpakket? Of misschien heb je een website overgenomen en wil je deze op je eigen server installeren? Op deze pagina leggen wij stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Wij leggen in dit artikel twee verschillende methodes uit.
Wat heb je nodig om je website te verhuizen?
Voordat je een WordPress website kunt verhuizen moet je beschikken over een aantal belangrijk gegevens.
Zorg dat je over de volgende gegevens beschikt voordat je de WordPress website wilt gaan verhuizen:
– FTP-toegang tot je huidige hosting/server en de nieuwe hosting/server
– Toegang tot het controlepaneel van je huidige en nieuwe hosting (bijv. DirectAdmin of Plesk)
– Toegang tot de domein-settings (alleen wanneer je van hosting provider wisselt)
Maak een back-up van je website
Voordat je onderstaande stappen volgt, is het belangrijk dat je een back-up van je website maakt. Bij het maken van een back-up exporteer je als het ware alle bestanden van je website en de database. Mocht er tijdens de verhuizing iets verkeerds gaan, dan heb je altijd nog de back-up die je terug kunt zetten. Hoe maak je een back-up van je WordPress website? Gelukkig is dit vrij eenvoudig en heb je hier meerdere plugins voor, zoals WPbackup en Updrafts. Je kunt ook een andere back-up plugin zoeken door op ‘back-up’ te zoeken in de WordPress plugin bibliotheek. Echter, wij hebben zowel met WPbackup als met Updrafts positieve ervaringen.
Een andere mogelijkheid is om via FTP alle mappen met de bestanden te downloaden naar je computer en via PHPMyadmin de database van de website te exporteren.
Dan is er nog een derde mogelijkheid: een back-up maken via het controlepaneel van je hosting provider. Er wordt dan een back-up gemaakt op de server en op het moment dat deze klaar is, kun je het bestand downloaden naar de computer.
WordPress website verhuizen naar een andere host in elf stappen
Onderstaande handleiding geldt wanneer je de website naar een andere hosting wilt verhuizen, maar de domeinnaam hetzelfde blijft. Echter, je kunt onderstaande stappen ook volgen wanneer je de WordPress website wilt verhuizen naar een ander domeinnaam. Er gelden dan enkel een aantal aanpassingen.
-
Download de bestanden via FTP
De eerste stap die je tijdens het verhuizen van je WordPress website moet doen is de bestanden van de website downloaden. Dit kun je het beste via een FTP-client, zoals FileZilla doen. Dit programma kun je hier downloaden. Met FileZilla kun je inloggen op de server van je hostingprovider en alle bestanden van je website downloaden naar je computer. Na het inloggen via FileZilla zie je als het goed is je domeinnaam en door daarop te klikken zie je de folder public_html of private_html. In deze mappen vind je alle bestanden van je website.
Wacht totdat alle bestanden gedownload zijn. Het resterend aantal bestanden kun je met FileZilla linksonder terugvinden. Wanneer alles gedownload is, open je de map op je computer en zoek je naar het bestand wp-config.php. In dit bestand vind je de naam van de database op de volgende manier omschreven:
define(‘DB_NAME’, ‘naam-van-database’);
-
De database van je website downloaden
Tijdens de vorige stap heb je achterhaalt wat de naam van de database is en het is nu tijd om deze te downloaden. Dit kun je doen vanuit het controlepaneel van je hosting provider. In het voorbeeld hieronder gebruiken we DirectAdmin. In DirectAdmin kun je de database vinden onder MySQL Management. Door op MySQL Management te klikken worden alle databases getoond. Hier zie je ook meteen de optie om de database te downloaden en op te slaan op je computer.
-
Voeg een domeinnaam toe aan je nieuwe hostingpakket
Je hebt nu alle belangrijk informatie van je website gedownload en tijdens deze stap voeg je een domeinnaam toe aan je nieuwe hostingpakket. Dit kan je huidige domeinnaam zijn, maar wanneer je de website wilt overzetten op een ander domeinnaam kan dat ook. Je kunt dit doen in het controlepaneel van je hostingprovider. In het voorbeeld maken wij nog steeds gebruik van DirectAdmin. Wanneer je bent ingelogd in DirectAdmin zie je een knop genaamd “Domain Administration”.
Je krijgt na het klikken op de knop een nieuw scherm te zien, waar je de optie “Add Another Domain” vindt. Door hierop te klikken kun je een nieuw domeinnaam toevoegen. Ook kun je hier aangeven hoeveel bandwidth en diskspace er verbruikt mag worden. Als laatst klik je op “Create” om de domeinnaam toe te voegen.
-
Upload je database
De volgende stap tijdens je WordPress website verhuizen naar een ander domein of hosting is het uploaden van je database. Het uploaden van je database kun je ook vanuit het controlepaneel doen. Ga hiervoor terug naar het Home-scherm en klik op het betreffende domeinnaam. Vervolgens ga je naar “MySQL Management” en klik op “Create new database”. Er wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Dit mag jezelf bepalen, maar het is aangeraden om een sterk wachtwoord op te geven. Klik als laatst op “Create”.
Je krijgt vervolgens alle gegevens nogmaals te zien. Bewaar deze gegevens in een tekstbestand veilig op je computer. De gegevens heb je bij de volgende stap opnieuw nodig.
Ga nu terug naar het MySQL Management scherm in je controlepaneel en zoek naar “Upload a Database Backup (.gz)”. Deze optie vind je als het goed is onderaan de pagina. Je kunt hier de database selecteren die je zojuist hebt aangemaakt en selecteer je de database die je tijdens stap twee hebt gedownload bij “Choose file”. Als laatst dien je op “Upload” te klikken en wachten totdat het uploaden is afgerond.
-
Het bestand wp-config.php aanpassen
Nu is het tijd om je het bestand wp-config.php aan te passen. Dit doe je door de map te openen die je bij de eerste stap had gedownload en op zoek te gaan naar het bestand wp-config.php. Deze kun je openen in een tekstbewerker zoals NotePad. In dit bestand kun je de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord aanpassen naar de gegevens die je in de vorige stap hebt aangemaakt.
Wanneer je het bestand opent zie je het volgende:
define(‘DB_NAME’, ‘database-naam’);
define(‘DB_USER’, ‘database-gebruikersnaam’);
define(‘DB_PASSWORD’, ‘wachtwoord’);
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);
Verander de ‘database-naam’ naar de door jou aangemaakte database en verander ook ‘database-gebruikersnaam’ en ‘wachtwoord’. Bij DB_HOST hoef je verder niets te doen, want hier moet in de meeste gevallen ‘localhost’ staan. Sla het bestand op om deze stap af te ronden.
-
De bestanden uploaden via FTP
Voor het uploaden van de bestanden via FTP switch je weer over naar FileZilla of een andere FTP-client. Log in op je nieuwe hosting en zoek het betreffende domeinnaam. Vervolgens ga je naar de map public_html en verwijder je alle bestanden die momenteel in de map staan. Wanneer je dat gedaan hebt, upload je de bestanden die je bij stap 1 hebt gedownload (inclusief wp-config.php dat je zojuist hebt aangepast) naar de folder public_html.
-
De hosts file aanpassen
Voordat je de DNS gaat aanpassen en iedereen de website live kan zien, wil je eerst weten of alles werkt. Daarom is het belangrijk om de “hosts file” aan te passen. Hiervoor moet je eerst het IP-adres van je nieuwe hostingpakket achterhalen. Deze kun je vinden in het controlepaneel.
Mac
Er is een verschil hoe je dit kunt instellen op een Mac computer of een Windows computer. Via Mac moet je eerst de Terminal openen. Dit kun je doen door op Command + spatie te klikken en “Terminal” in te voeren. Vervolgens druk je op enter om de Terminal te openen en typ je sudo nano /private/etc/hosts in en klik je op enter.
Er wordt nu gevraagd om je Mac wachtwoord in te voeren en nogmaals op Enter te klikken. Ga vervolgens naar beneden door de pijl op je toetsenbord in te drukken en vul het volgende in op twee nieuwe regels:
123.123.123.123 jouwdomein.nl
123.123.123.123 www.jouwdomein.nl
Vervang het IP-adres met dat van je hosting en verander de domeinnamen naar dat van het betreffende domeinnaam. Als laatst gebruik je de combinatie op je toetsenbord Control + O en klik op enter en op Control + X om de host file af te sluiten.
Windows
Voor Windows is het iets eenvoudiger. Je hoeft enkel een kladblok/Notepad te openen, “Bestand selecteren” en op “Openen” te klikken. Vervolgens voer je C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts in om de host file te openen en scrol je naar beneden en voegt de volgende twee regels toe:
123.123.123.123 jouwdomein.nl
123.123.123.123 www.jouwdomein.nl
Je moet enkel het IP-adres veranderen met dat van je hostingpakket en de domeinnamen veranderen met de domeinnaam dat je gebruikt voor de website.
-
Testen
Nu is het tijd om te kijken of alles werkt. Je hebt zojuist de host file aangepast, waardoor jij alvast kunt kijken hoe je website er op je nieuwe host komt uit te zien, terwijl bezoekers de website op je oude hosting zien. Om de website te testen open je de browser en ga je vervolgens naar de url van de website om te controleren of alles naar behoren werkt.
-
DNS aanpassen
Wanneer je de website hebt getest en alles werkt, kun je de DNS-instellingen aanpassen. Dit kun je doen door in te loggen bij de provider waar je de domeinnaam hebt geregistreerd. Waar je dit vervolgens kunt doen is per provider verschillend, maar wij hebben hieronder een aantal populaire webhosters op een rij gezet.
Lees hier hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen bij Versio.
Lees hier hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen bij Vimexx.
Hier lees je hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen bij Hostnet.
Hier lees je hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen bij TransIP.
Lees hier hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen bij Mijndomein.
Lees hier hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen bij Antagonist.
Hier lees je hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen Strato.
Hier lees je hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen Yourhosting.
Lees hier hoe je de DNS-instellingen kunt aanpassen bij Neostrada.
Let er wel op dat het verwerken van de DNS-instellingen tot maximaal 24 uur kan duren, maar in praktijk gaat het vaak veel sneller.
-
De hosts file opnieuw aanpassen
Het volgende wat je moet doen is opnieuw de hosts file aanpassen. Tijdens stap 7 heb je de regels 123.123.123.123 jouwdomein.nl en 123.123.123.123 www.jouwdomein.nl toegevoegd. Deze moet je nu verwijderen, want deze waren enkel toegevoegd zodat je de website kon testen. Nadat je deze regels hebt verwijderd, zul je via de browser weer de oude website zien.
-
Wachten totdat je website live is
Nu is het wachten totdat de wijzigingen van je DNS-instellingen zijn verwerkt. Daarna is de verhuizing succesvol afgerond. Het verhuizen van een website lijkt in het begin misschien lastig, maar nadat je meerdere websites hebt verhuisd bouw je routine op.
Meest voorkomende problemen
Hoewel een WordPress website verhuizen naar een ander domein of host helemaal niet zo lastig is, kunnen er wel wat problemen optreden. Daarom hebben wij een opsomming gemaakt van de drie meest voorkomende problemen die je tegen kunt komen tijdens het verhuizen van je website.
-
Een database connection error
Het kan voorkomen dat je een database connection error te zien krijgt. Controleer in dit geval of de gegevens in het bestand wp-config.php correct zijn. Vraag eventueel bij je hosting provider wat je in moet vullen bij de DB_HOST.
-
De afbeeldingen worden op je nieuwe host niet meer getoond
Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat de lees-/schrijfrechten op je nieuwe hosting anders zijn dan op de oude server. Ook hiervoor kun je het best contact opnemen met de provider. Ook kan het zijn dat je hierdoor geen plugins of templates meer kunt uploaden.
-
No access / geen toegang
Dit kan komen doordat er tijdens het verhuizen van je WordPress website iets mis is gegaan met het bestand .htaccess. Controleer of tijdens de verhuizing dit bestand is mee verhuisd.
WordPress website verhuizen met de plugin All-in-one WP Migration in vijf stappen
Voor wie de bovenstaande methode toch wat te lastig vindt of het op een snellere manier wilt doen, kan de verhuizing ook regelen met een WordPress plugin. Hiervoor bestaan verschillende plugins, maar hieronder hebben wij een handleiding gemaakt voor de plugin All-in-one WP. Het maakt met deze methode niet uit of je de website enkel naar een andere host wilt verhuizen of dat je de website ook wilt verhuizen naar een ander domeinnaam. In slechts vijf simpele stappen kun je eenvoudig je WordPress website verhuizen naar een ander domein of host.
-
Installeer de plugin
Het eerste wat je moet doen is uiteraard de plugin installeren en activeren. Dit kun je doen door te gaan naar je dashboard -> plugins -> nieuwe plugin en in het zoekveld “All-in-one WP Migration” in te voeren. Klik op “Plugin zoeken” en vervolgens op “Nu installeren”. Als laatst hoef je alleen nog maar op “Plugin activeren” te klikken.
-
Je WordPress website exporteren
Nu de plugin geïnstalleerd is, kun je de website exporteren en downloaden op je computer. Dit kun je doen door naar de plugin te gaan en op “Exporteren” te klikken. Je ziet nu “Exporteren naar” staan en verschillende mogelijkheden. Kies voor de optie “Bestand”. Nu worden alle bestanden van je WordPress website inclusief de database geëxporteerd. Afhankelijk van hoe groot de website is duurt het even voordat je de website kunt downloaden naar je computer. Nadat je de website succesvol hebt gedownload naar je computer, kun je overgaan tot de volgende stap.
-
Domeinnaam verhuizen en WordPress installeren
De volgende stap is om de (nieuwe) domeinnaam toe te voegen aan je nieuwe host en de domeinnaam te verhuizen of de DNS-instellingen aan te passen naar dat van je nieuwe hostingpakket. Nadat je dit hebt gedaan moet je WordPress opnieuw installeren op je nieuwe host. Je hebt nu als het goed is een website met een standaard WordPress template.
-
Je WordPress website importeren
Je moet nu opnieuw de plugin All-in-one WP Migration installeren. Tijdens stap 1 heb je kunnen lezen hoe je dit kunt doen. Nu ga je naar de plugin en kies je in plaats van “Exporteren” voor de optie “Importeren”. Als laatst klik je op “Importeren vanuit” en kies je voor “Bestand”. Selecteer vanaf je computer het bestand dat je eerder had geëxporteerd.
-
Permalinks aanpassen
De verhuizing is afgerond, maar het kan zijn dat je de permalinks moet aanpassen. Door opnieuw in te loggen in het dashboard van WordPress word je doorverwezen naar de pagina waar je dit kunt aanpassen.
Word je niet automatisch doorverwezen? Ga dan naar Instellingen -> Permalinks en verander de links naar dat van je oude WordPress website.
Conclusie WordPress website verhuizen
Je hebt hierboven kunnen lezen dat een WordPress website verhuizen naar een ander domein of host op twee verschillende methodes gedaan kan worden. De eerste methode neemt wat meer tijd in beslag, maar dan kun je wel zeker weten dat alles goed gaat. Je kunt namelijk eerst testen hoe de website er op de nieuwe host uit komt te zien. De tweede methode is sneller en eenvoudiger, maar hier heb je wel minder controle tijdens het verhuizen. Verder is het altijd belangrijk om een back-up te maken van je WordPress website en gaven we aan wat de meest voorkomende problemen waren die je tegen kunt komen.